Măsurile de austeritate ale lui Milei duc Argentina aproape de recesiune - inflație de 211%

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fondul Monetar Internațional (FMI), care anterior prognoza o creștere de 2,8% pentru Argentina în 2024, acum revizuiește această cifră, anticipând o recesiune în a treia cea mai mare economie a Americii Latine. 

Acest lucru este în urma măsurilor de austeritate implementate de guvernul ultraliberal condus de Milei, care se luptă și în Parlament cu reformele sale, conform unei analize AFP.

În cadrul G20, Argentina este proiectată să fie singura țară în recesiune în 2024, cu un declin estimat de -2,8%, o revizuire semnificativă față de estimarea anterioară din octombrie. Acest declin dramatic este prevăzut să fie urmat de o revenire modestă de 5% în 2025, conform raportului FMI privind economia mondială, actualizat marți.

Instituția cu sediul la Washington identifică cauzele pentru această previziune sumbră drept "ajustarea majoră a politicilor în curs de desfășurare pentru a restabili stabilitatea macroeconomică". Argentina se confruntă cu o criză economică fără precedent, cu o inflație record de 211% în 2023, provocată în parte de devalorizarea monedei și liberalizarea prețurilor.

Guvernul lui Javier Milei a aplicat măsuri de austeritate, inclusiv eliminarea controalelor legale ale prețurilor și realinierea acestora, care au condus la o devalorizare a pesoului cu peste 50% și o inflație alarmantă.

În ciuda prognozelor sumbre, Milei insistă că aceste reforme sunt necesare pentru a restabili stabilitatea economică a țării. Cu toate acestea, presiunea publică crește, cu o rată a sărăciei de 40%, iar Milei este conștient că timpul este esențial pentru a obține rezultate palpabile ale politicilor sale.

„Acest proces poate dura aproximativ doi ani și este adevărat că există o lumină de avertizare care spune că este greu de suportat mai mult de un an”, a declarat Milei pentru Wall Street Journal. Cu toate acestea, el a subliniat că nu există un plan alternativ și a promis să continue pe calea reformelor.

În timp ce guvernul se luptă să-și impună agenda de reforme în Parlament, opoziția și-au exprimat frustrările cu privire la abordarea executivului și cer transparență și respect pentru procesul legislativ. Între timp, dezbaterile în jurul pachetului de reforme cunoscut sub numele de "Legea Omnibus" continuă, cu speranța de a ajunge la un consens și de a evita o criză economică mai profundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel