Măsurile fiscale anunţate de Guvern, considerate "medievale". Prof. Mircea Coşea, semnal sumbru. "Trebuie să ne pregătim de ce e mai rău. Nu vom putea face faţă"

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Mircea Coşea, profesor de macroeconomie, atrage atenţia asupra problemelor pe care le avea mediul de afaceri din România dacă Guvernul va implementa măsurile fiscale anunţate. 

Publicitate

"Măcar ştim ce ne aşteaptă. Foarte mulţi întreprinzători sunt pregătiţi să părăsească ţara. Pentru că nu au cum să facă faţă aici în România. Ajustarea asta fiscală este un termen care ar trebui să dispară. Dacă ne uităm la literatura economică englezească, cea mai răspândită în lume, ajustarea fiscală se înţelege ca fiind o facilitate pentru întreprinzător, nu invers. 

Aceste măsuri sunt nişte măsuri medievale. Adică au la bază adunarea de bani. De oriunde, oricum, nu contează. Exact ca în Evul Mediu. Nimeni nu se gândea la consecinţe atunci. Consecinţele acestor măsuri, pe termen mediu, sunt absolut negative. Se va acumula ceva acum, o mică parte, luând oricum, de oriunde, se va acoperi până la 30% maximum din deficit, nu mai mult. Dar dacă ele sunt aplicate aşa cum ar trebui, atunci în şase până la nouă luni România intră în recesiune tehnică. Nu va mai putea face faţă. 

Asta înseamnă că nu vom mai avea creştere economică, nici măcar de 1%, pentru că economia va fi sufocată. 

În tot acest pachet de măsuri nu găsim nimic care să afecteze capitalul străin, e orientat numai pe mediul economic românesc. Un guvern românesc face rău mediului economic românesc. Unde e taxa pe solidaritate, discuţia cu OMV-ul, etc? A dispărut tot. Taxa aia de 1% discutată pe cifra de afaceri e altceva", a declarat prof. Mircea Coşea la B1 TV. 

Măsurile care nu ar trebui aplicate în nicio ţară din Europa 

"Sunt şi nişte măsuri care sunt absolut absurde. Spre exemplu, impozitarea profitului băncilor. Aici e o discuţie care trebuie clarificată. O bancă nu are capital propriu, ea acumulează bani şi dă bani, e un vehicul care transportă banii între cei care dau şi cei care iau. Trebuie să aibă loc o discuţie între bancă şi guvern ca să se clarifice ce înseamnă profit. 

Apoi, măsura asta e de zece ori mai negativă decât pozitivă. Vor creşte dobânzile, că băncile nu pot să nu acopere această pierdere. Deci creditarea va suferi. Şi statul va suferi. Pentru că statul e cel mai important client al băncilor, şi va plăti astfel mai mulţi bani pe dobândă. 

Mai sunt două măsuri acolo care nu ar trebui aplicate în nicio ţară din Europa. Şi anume impozitarea imobiliară, la valoarea de peste 500.000 euro, şi la automobile. S-a încercat în Franţa, în Spania. Dar nu merge, pentru că nu există informaţii legat de ce înseamnă valoarea la un moment dat. Există valoarea de inventar, de cadastru, de împrumut, de moştenire. La maşini e valoarea de catalog, de uzură, de leasing. Toate astea arată că sunt măsuri care nu vor putea fi aplicate", a mai spus economistul. 

Semnal sumbru. "Trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău"

Legat de eliminarea facilităţilor fiscale pentru anumite categorii, prof. Mircea Coşea a spus că "IT-ul a funcţionat ca un motor al economiei, construcţiile la fel când au avut facilităţi. Nu vrei să le mai dai lor, ci altora, dar care sunt alţii? Dacă nu dai facilităţi, economia cade. Nu mai este trasă în sus de anumite motivări. Nu ai motivare, plafonezi ceea ce ai sau dispari". 

"Aceste măsuri cred că vor avea ca efect plecarea anumitor companii din România şi o plecare importantă a forţei de muncă din construcţii şi IT. Nu se gândesc la consecinţe. Care e sarcina unui Guvern? Trebuie să arate o predictibilitate, să ne arate că are grijă de noi. Care grijă, când de fapt mută povara pe mediul de afaceri? Mediul de afaceri este în cea mai grea situaţie acum. Şi trebuie să ne pregătim, ca ţară, pentru ce va urma. Este clar şi precis. Nu a încetat criza. Trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău, nu pentru ce e mai bine. Eu sunt foarte mirat că la armata aceea de consilieri de la Guvern şi de la Ministerul de Finanţe există ideea asta că România moare de deficit. Nu moare de niciun deficit, ci de o lipsă de predictibilitate. Deficitul poate fi gestionat", a concluzionat Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel