Măsurile pe care și le asumă Ciolacu impun noi taxe, noi impozite. Prof. Coșea avertizează: ”Este foarte grav”. Cum vede semnalul BNR

Măsurile lui Ciolacu, greu de aplicat. FOTO: Freepik @
roman-
Măsurile lui Ciolacu, greu de aplicat. FOTO: Freepik @ roman-

Prof. Mircea Coșea și-a exprimat opinia cu privire la măsurile anunțate de Guvernul Ciolacu pentru a aduce bani la buget.

După întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fostul șef al Executivului, liderul liberalilor a afirmat că pentru a face rost de bani la buget cele două părți ale coaliției de guvernare au convenit să se facă o economie de 6 miliarde de lei din cheltuieli și alte 6 miliarde din fiscalitate.

În acest context, întrebat dacă sunt de ajuns aceste 12 miliarde de lei din tăieri, prof. Mircea Coșea, specialist în macroeconomie, afirmă că aceste reduceri nu sunt suficiente.

”Nu sunt de ajuns. Pe de altă parte trebuie să avem și altceva, în cazul în care aceste măsuri vor fi adoptate, în totalitate, mă îndoiesc, pentru că unele măsuri sunt contradictorii, nu au niciun fel de finalitate, altele nu văd consecințele pe care le vor avea.

Dacă vor fi aplicate, lucrurile se vor înrăutăți pentru că măsurile fiscale pe care le dorește PSD-ul sunt în contra dezvoltării economiei românești.

Vor distruge economia în continuare, așa cum a făcut fostul ministrul de Finanțe, care a redus capacitatea României de a crea valoare, valoare adăugată prin suprimarea efortului pe care îl făcea economia reală, în medul de afaceri. Ori acum, toate aceste măsuri vin din nou peste mediul de afaceri, cu noi impozite, cu noi taxe, iar lucrurile se vor înrăutăți”, a afirmat prof. Mircea Coșea la Realitatea Plus.

Mircea Coșea: ”Totul este făcut din pix”

”Însă, eu mă îndoiesc că se vor pune în aplicare, pentru că până la urmă nu au nici instrumentele ca să le pună în aplicare. Nu există nicio logistică, nu se știe exact situația din economie, nu există un studiu de caz, un studiu de impact. Totul este făcut din pix, unele măsuri nu pot fi aplicate, ANAF-ul nu are capacitatea să colecteze, în cazul în care crește TVA-ul.

Iar lucrul care este de rău augur pentru România, în acest moment, este că apar din ce în ce mai mult ideea că România nu are guvern, că nu suntem guvernați.

Cele două partide care formează coaliția au păreri atât de diferite în legătură cu viitorul țării, în legătură cu mijloacele care trebuie aplicate pentru reducerea deficitului, rezultă foarte clar că acest guvern nu are un punct de vedere comun, nu are o strategie comună, iar asta este foarte grav, pentru că nu există predictibilitate pentru mediul de afaceri, pentru investitorii străini”, a mai spus prof. Coșea.

”Ar trebui să se sfătuiască cu specialiști, nu cu oameni politici”

De asemenea, specialistul în macroeconomie și-a exprimat opinia și în privința avertismentului făcut de BNR, legat de mărirea taxelor care nu vor duce la scăderea inflației, încetinirea economiei și explozia prețurilor.

”Aceste măsuri sunt în contra dezvoltării, aduc efecte negative, iar ceea ce face Banca Națională este un lucru important pentru că dă un avertisment. Este de mirare că la nivelul PSD-ului nu există un grup de experți care să poată să pună în aplicare sau măcar pe hârtie, ca să le vedem și noi. (...)

Ar trebui să se sfătuiască cu specialiști, nu cu oameni politici. În momentul de față, România are nevoie de o elită tehnică, de specialiști, atât în domeniul pensiilor, a salarizării, a dezvoltării, a impozitării, a fiscalității. Este nevoie de  specialiști, nu de reprezentanți ai partidelor, care s-au dovedit a fi oameni care nu înțeleg sau nu pot să înțeleagă situația dificilă în care se află economia acestei țări.

Trebuie să fie atrași în discuție reprezentanți ai oamenilor de afaceri, ai mediului universitar, a tot ce înseamnă succes în afaceri. Avem în România un sector al economiei private dovedit că are specialiști. De ce nu sunt consultați, de ce nu sunt luați în evidență?

De ce nu există, așa cum e în alte țări, un comitet de urgență format din specialiști, oameni de afaceri, academicieni, oameni din învățământ, de la sindicate, de la patronate, să se sfătuiască și să ajungă la un rezultat?”, a mai spus prof. Mircea Coșea.

Citește și: Eliminarea facilităților fiscale în construcții și agricultură. Cu cât scad salariile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel