Măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, "disperate. Dacă intră în vigoare, reduc deficitul cu 28-30%. Restul de unde?"

foto gov.ro
foto gov.ro

Profesorul de economie Mircea Coşea critică măsurile pe care Guvernul ar vrea să le ia pentru reducerea deficitului bugetar şi spune despre acestea că sunt disperate şi că, oricum, chiar dacă s-ar implementa, nu ar avea un impact major.

Printre măsurile vehiculate în spaţiul public se numără eliminarea facilităţilor fiscale pentru anumite categorii de salariaţi, modificarea TVA la anumite produse, dar şi coborârea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi. 

"Sunt măsuri disperate, măsuri care nu au nimic de-a face cu ce ar trebui să fie. În România, astfel de măsuri nu mai pot corecta în niciun fel deficitul bugetar. Dacă ar intra în vigoare, ceea ce mă îndoiesc, pentru că ar trebui să existe o instituţie şi fel de fel de controale care să le ducă la bun sfârşit, deficitul ar fi micşorat cu 28-30%. Restul de unde? 

Dintr-un singur loc se poate. Şi anume din demararea activităţii în economia reală. Nu există niciun fel de gândire constructivă în acest sens. Toate sunt până la urmă nişte încercări de a mai prelua câte ceva de la mediul de afaceri sau de la populaţie. Deci, aici trebuie să avem de-a face cu o viziune clară. 

Trebuie să facem reformă din punct de vedere al modului de obţinere a valorii adăugate în România, dusă măcar până la media Uniunii Europene, pentru că suntem ţara cu cel mai mare potenţial de sărăcire a populaţiei. Dacă nu, nu vom reuşi să rezolvăm problema. Lucrurile s-au agravat acum trei zile, când reprezentantul UE a spus clar că nu se mai acceptă aşa zisele negocieri. Dl Budăi a plecat acum, dar era un artist în a ne spune cum vor negocia, cum vor merge la Bruxelles ca să rezolve problema PNRR-ului distrus de USR, de parcă ei nu ar fi votat în Parlament acest program. Deci nu mai merge nici cu negocierea, nici cu amânarea. Pericolul este foarte mare", explică Mircea Coşea.

"Sunt lucruri care se pot face de pe o zi pe alta. De ce există această reţinere?"

"BNR spune foarte clar că suntem în situaţia de a pierde banii, dacă nu reuşim să ducem deficitul la 4,4% din PIB. Guvernul nu face ce trebuie să facă. Trebuie să dea drumul la activitate în sectorul producţiei reale. Ori aici suntem penalizaţi de mediul economic european, pentru că mediul de afaceri nu mai primeşte comenzi din occident. Ecnomia României este bazată în mare parte pe manufactură auto. Primim, prin subcontractare, comenzi de la industria auto din occident. Nu mai primim acum, pentru că această industrie se orientează în alte direcţii. 

Trebuie ajutaţi şi fermierii români, nu doar prin producţie, de tipul programului Tomata, ci printr-o linie de logistică agricolă, adică depozite, prelucrare, şi mai ales distribuţie. Guvernul trebuie să dea bani pentru crearea unor târguri unde să se vândă produse româneşti. Sunt lucruri care se pot face de pe o zi pe alta. De ce nu se face? De ce există această reţinere? De ce trebuie doar să propunem impozite, să tot tăiem, să tot luăm, să blocăm activităţi? Vă daţi seama ce înseamnă în plin sezon TVA pe HoReCa? Înseamnă să distrugi pe orizontală o reţea întreagă", a explicat Mircea Coşea la B1 TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel