EXCLUSIV  Măsurile stării de urgenţă, respectate cu greu de români. Alfred Bulai: Măsurile dure să fie PUBLICE. Amenda e o glumă

Sociologul Alfred Bulai a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS care sunt motivele pentru care românii se îmbulzesc la magazinele alimentare, dar şi motivele pentru care există persoane care nu respectă izolarea la domiciliu în plină pandemie de coronavirus. 

"Cei mai mulţi respectă legea şi măsurile luate. Sigur, o parte nu respectă din varii motive, cum ar fi faptul că trebuie să mănânce, să meargă la farmacie, etc. Ţara asta oricum trebuie să funcţioneze, e o debilitate faptul că toată lumea trebuie să stea acasă. Dacă nu vom muri de coronavirus, şi statisticile arată că şansele sunt destul de mari să nu murim, vom muri de foame, pentru că va muri economia. Acest echilibru este peste tot în lume, la ora actuală. În China, pe care o dăm ca exemplu, exporturile au scăzut cu DOAR 17 la sută în plină criză. 

Dar ce vreau să spun este că nu trebuie să judecăm oamenii. Eu am maşină, pot să cumpăr lucruri pentru o lună. Cel care nu are îşi ia lucrurile într-o sacoşă, ia cât poate. Pe de altă parte, deciziile autorităţilor sunt discutabile, pentru că arată că nu cunosc mare lucru despre efectele sociale. Vorbim despre nişte efecte sociale pe care le ai atunci când anunţi că vei face blocaj mare începând de luni, asta întâmplându-se sâmbătă. Care putea fi reacţia societăţii? Era logic că se vor aglomera magazinele şi că şansele de infectare sunt mari.", a explicat Alfred Bulai în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Orarul redus la marketuri, o greşeală

"Apoi, care e logica reducerii orelor de vânzare la supermarketuri? Dimpotrivă, statul trebuia să susţină angajatorii să dea salarii duble şi să ţină deschis mai multe ore. Pentru că dacă reduc programul de funcţionare, magazinele nu vor fi mai libere, ci mai aglomerate. Puteau să pună program 20 de ore, obligatoriu, cu intervale la fiecare 4 ore de o oră pentru dezinfecţie. La fel şi la transportul în comun! De ce să reduci numărul de autobuze? Ideea este să fie 5 oameni în autobuz, nu mai mulţi. Nu trebuie să plecăm de la ideea că nu se va merge deloc cu autobuzul! Ce vreau să spun este că aceste măsuri imită nişte măsuri luate în alte părţi, care au o logică absolut firească, de conştientizare a populaţiei. Dar chestiunea generală că am redus totul ca să stea lumea în casă nu va funcţiona.

Cât va funcţiona economia, dacă lumea va sta acasă şi nu va face nimic? Pe de altă parte, ni se spune că se asigură şomaj tehnic. De unde? Pentru câte săptămâni poate statul să asigure? Sunt lucruri care nu sunt dezbătute ABSOLUT deloc în societatea românească! Noi suntem înnebuniţi de ce a zis ministrul, de ce a făcut Arafat. Nu există dezbatere pe măsuri! Parcă am fi în armată şi toate măsurile sunt bune. Cine a zis că sunt bune? Ele trebuie respectate, pentru că aşa e legea, dar ar trebui să existe o dezbatere, pentru că unele măsuri sunt stupide, la nivel individual şi social. Oriunde în lume, dacă s-ar spune că urmează o perioadă de câteva săptămâni în care lumea trebuie să stea în casă, în duminica dinaintea acelei măsuri, lumea va încerca să profite, să recupereze tot ce va pierde.

Nu e vorba de încălcarea regulilor, e vorba de acea 'ultimă şansă'. Oamenii se gândesc 'cine ştie când voi mai putea merge la grătar?'. În principal, trebuie să te gândeşti cum faci ca societatea să meargă cât mai aproape de normalitate. Nu trebuie să tragi de urechi populaţia, pentru că e o luptă pierdută din start. Nu poţi convinge 1 milion de oameni.", a mai spus sociologul. 

Sute de români au încălcat izolarea la domiciliu. Bulai: Vor fi şi deviaţii în societate

"Sunt şi cazuri atipice, oameni care ies din izolare, etc. Nu avem, însă, o memorie atât de scurtă încât să nu ne aducem aminte ce se întâmpla acum o lună în România. Erau oameni care se urcau băuţi sau drogaţi la volan? Erau. Aşa vor fi şi acum deviaţii în societate. Sunt oameni care nu înţeleg natura pericolului, e clar că lipsa de educaţie este evidentă. Dar problemele apar şi la comunicare, nu ne trebuie doar statistici. 

Există oameni care vor încălca regulile, da. Pentru ei ar trebui luate măsuri dure, care să fie PUBLICE. Oamenii să afle de ele, ca să se sperie. Amenda nu e mare brânză, pentru unii de bani gata e chiar o glumă. Şi faptul că se face dosar penal este la fel. Pentru că această expresie este în mentalul colectiv şi nu mai înseamnă mare lucru. Sau hai, dacă se deschide dosar penal, trebuie judecat cu celeritate în 24 ore, să nu ne mai cramponăm de atâtea analize, dacă tot s-a făcut flagrant. Să fie anunţate apoi imediat măsurile, ca să se sperie lumea. Iar pe cei care anunţă astfel de cazuri la 112 să îi lăudăm, să îi transformăm în modele de urmat. Pentru că dacă băiatul care merge cu 180 km/h prin oraş sau iese din izolarea la domiciliu se teme doar de poliţie, nu o să aibă nicio treabă. Dar dacă se va teme de toată lumea din jur, poate se va gândi de 2 ori înainte să facă ceva!", a conchis Alfred Bulai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel