Mătase de păianjen, folosită pentru regenerarea nervilor

Mătase de păianjen, folosită pentru regenerarea nervilor / Foto: Pixabay, de TRAPHITHO
Mătase de păianjen, folosită pentru regenerarea nervilor / Foto: Pixabay, de TRAPHITHO

Oamenii de știință au folosit mătasea de păianjen ca material pentru regenerarea nervilor secționați.

Alegeri prezidentiale 2024

Într-un studiu publicat recent, o echipă de cercetători de la MedUni Viena și de la universitatea  Oxford a folosit mătasea ca material pentru repararea nervilor secționați, scrie Ziarul de Iași.

În experimentele lor cu mătase produsă de viermi de mătase și păianjeni, oamenii de știință au obținut noi informații despre efectele pe care le are acest material asupra proceselor de vindecare neuronală.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Advanced Healthcare Materials și ar putea avansa semnificativ opțiunile terapeutice în reconstrucția nervilor periferici.

Oamenii de știință au folosit mătase de la viermi și de la păianjeni

În căutarea unor opțiuni terapeutice îmbunătățite pentru leziunile nervoase, echipa condusă de Christine Radtke, șefa Departamentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Estetică de la MedUni Viena, a produs, în colaborare cu cercetători de la Oxford, conducte nervoase din două tipuri diferite de mătase: mătasea de la viermii de mătase a fost folosită pentru realizarea unor tuburi, în timp ce mătasea de la păianjeni a fost folosită pentru umplerea acestora.

Funcția acestora a fost investigată pe un model animal: după cum au arătat experimentele, nervii secționați s-au adaptat la noile conducte de ghidare a nervilor din mătase și au crescut de-a lungul firelor de mătase pe toată distanța leziunilor până când terminațiile nervoase secționate au fost reconectate cu succes.

"În cadrul studiului, am reușit să reparăm nervii și am putut să analizăm în detaliu componentele procesului de vindecare", spune primul autor, Lorenz Semmler, de la MedUni Viena, rezumând principalele rezultate ale studiului.

Cercetătorii au confirmat astfel faptul că tuburile realizate din mătase de viermi de mătase sunt dotate cu un perete poros care asigură schimbul necesar de nutrienți și produse reziduale, ceea ce este important pentru funcționalitatea nervilor.

În plus, au fost obținute informații despre structura moleculară a tuburilor, care este responsabilă de stabilitatea acestora și de evitarea îndoirii și ruperii.

Celulele esențiale pentru regenerarea nervilor aderă la ambele tipuri de mătase

De asemenea, cercetătorii au demonstrat că celulele esențiale pentru regenerarea nervilor aderă la ambele tipuri de mătase, ceea ce reprezintă o condiție prealabilă pentru ca regenerarea să aibă loc.

"Studiul nostru reprezintă un pas important în neuroștiința regenerativă", subliniază Christine Radtke, care a condus studiul, înainte de viitoarele teste clinice care vor confirma rezultatele actuale.

Ghidajele nervoase realizate din diverse materiale, cum ar fi chitosanul sau colagenul, reprezintă un instrument chirurgical important pentru repararea nervilor de aproximativ trei decenii.

Acestea tuburi sunt suturate la ambele capete ale unui nerv lezat pentru a acoperi canalul nervos rupt. În condiții optime, aceste tuburi pot susține creșterea fibrelor și celulelor nervoase, dar în prezent ele pot acoperi doar zone restrânse.

Pentru a îmbunătăți metoda, oamenii de știință au discutat despre utilizarea unui material de umplere ca structură de ghidare în interiorul tuburilor, carear trebui să servească drept ghidaj pentru nervul deteriorat, de-a lungul căruia țesutul în curs de regenerare poate crește.

"În acest studiu am dovedit că nervii periferici funcționează bine atunci când astfel de fire sunt făcute din mătase de păianjen, care aparent este preferată pentru tuburile de ghidare", au scris autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel