Poetul, dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec a afirmat luni seara, în cadrul unui eveniment literar desfăşurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I', că România este o ţară în care poezia are, în continuare, o anumită importanţă.
'Mi se pare, în continuare, că România este o ţară în care poezia are o anumită importanţă, chiar dacă avem libertatea, chiar dacă se construieşte ce se construieşte. Văd câtă poezie scrie şi publică. Şi dacă rămânem o ţară care crede în poezie, nimic nu este pierdut', a spus Vişniec, care consideră că 'există o creativitate remarcabilă în spaţiul Europei de Răsărit, o creativitate care se exprimă mai uşor pentru că nu există presiune comercială'.
Nu acelaşi lucru se întâmplă în Franţa, poetul mărturisind că a fost un şoc să constate că poezia este acolo 'o întâmplare'.
'În Franţa, poezia este o întâmplare care ţine de grupuri discrete, de mici confrerii de poeţi care se întâlnesc, care discută. În nici un caz marele public nu se interesează de poezie. Oricum, nu există poeţi care să impresioneze o ţară întreagă cum era cazul în România cu Nichita Stănescu, chiar cu Adrian Păunescu, cu Marin Sorescu. Erau poeţi care se adresau, într-un fel, unei mase de oameni', a spus poetul.
În opinia lui Vişniec, 'poezia poate să-şi recupereze rolul de a marca spiritele'.
'Într-o lume în care suntem supuşi unei imbecilizări industriale prin industria de divertisment, prin societate de consum, prin transformarea omului în cetăţean, prin toată această presiune a limbajelor unice, că sunt limbaje cinematografice, ştiu eu, de altă natură, poezia este, totuşi, îmi dau seama, o formă de rezistenţă culturală. Până la urmă, mi-am dat seama că, în Occident, rolul meu era la fel, pe vremea Cenaclului de Luni, şi pe vremea lui Ceauşescu', a mai spus Vişniec.
În cadrul evenimentului, care a deschis cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), desfăşurat în Capitală între 16 şi 22 mai, a fost lansat cel mai recent volum ce poartă semnătura lui Matei Vişniec, 'Poeme - o antologie', apărut la Editura Tracus Arte, şi a fost vernisată expoziţia 'Poeme grafice Matei Vişniec, in memoriam Iuri Isar'.
Desfăşurată sub mottoul 'Matei Vişniec şi invitaţii săi', seara a debutat cu premiera spectacolului 'Cabaretul cuvintelor', în regia lui Alexandru Nagy.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News