EXCLUSIV  „Matematica nu mi-a folosit în viață“ / Profesorul Radu Gologan a explicat împortanța studierii acestei discipline / video

Unsplash
Unsplash

Profesorul Radu Gologan a explicat importanța studierii matematicii în primii ani de viață pentru dezvoltarea unor rețele neuronale care să ne poată ghida în rezolvarea unor situații de viață ce nu au neapărat legătură cu matematica.

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, la emisiunea DC Edu, profesorul Radu Gologan a explicat necesitatea studierii de către tineri a matematicii.

„De ce este important să învățăm matematică în școală?“, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

„Un mare matematician englez, în secolul al XIX-lea, James Joseph Sylvester, spunea că matematica este muzica gândirii. Primul lucru pe care matematica îl aduce în viitorul unui tânăr este modul de a gândi, de a raționa, de a putea să abstractizeze, de a putea citi poezie ermetică și  a înțelege că în poezia lui Ion Barbu e multă matematică ascunsă“, a replicat profesorul Gologan.

Potrivit acestuia, în România există multă antipatie față de această disciplină și mulți oameni au impresia că anumite calcule și formule nu le folosesc deloc în viață. 

„De multe ori, educatorii, părinții și chiar tinerii și oamenii care au studiat matematica spun: La ce îmi trebuie mie antrenamentul ăla cu tot felul de exerciții? Toată ziua făceam aceleași exerciții...

Aceste raționamente, pe care le faci când rezolvi un exercițiu formal, fac să se dezvolte niște neuroni, niște conexiuni pe care cine știe când le vei folosi în cu totul alte situații. Raționamentul lor formal este același cu al exercițiului pe care l-ai făcut. Ții minte niște numere, niște paranteze, ții minte ordinea operațiilor. La fel și în viață, desfaci niște paranteze, sunt niște ordini ale operațiilor pe care le poți face mult mai bine dacă ai o viață în care matematica să fi avut un rol esențial. Nu înseamnă că trebuie să fii fost olimpic sau să te duci la o facultate, dar să fii bucuros și să înțelegi că ăsta e modul principal al gândirii.

Revoluția tehnologică a adus necesitatea pregătirii oamenilor cu matematică. Ea a preluat rolul în educarea gândirii.“, a explicat profesorul universitar Radu Gologan.

Acesta a mai punctat că „orice educator, de la părinte, frate, bunic, profesor, nu are voie să facă afirmații de genul: Și eu am făcut matematică! Nu mi-a plăcut și nu mi-a folosit la nimic!“

„Este o vorbă aruncată în vânt care poate provoca scenarii dezastruoase pentru viitorul acelui copil“, a mai spus profesorul Radu Gologan.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel