Încep să apară noi speculații despre materia neagră a Universului.
Recent, cercetătorii au făcut pași importanți în explorarea misterului materiei întunecate, dezvăluind indicii promițătoare cu privire la natura și locația acesteia. Se estimează că materia întunecată constituie aproximativ 85% din masa Universului și se presupune că aceasta oferă o explicație pentru gravitația suplimentară observată în cadrul galaxiilor și al imenselor roiuri de galaxii.
Până în prezent, comunitatea științifică nu a reușit să identifice compoziția exactă a materiei întunecate, cu una dintre principalele ipoteze fiind existența particulelor masive cu interacțiune slabă (WIMP), scrie space.com. WIMP-urile sunt particule care interacționează slab cu materia obișnuită, ceea ce le face extrem de dificil de detectat, cu excepția influenței lor gravitaționale.
Chiar și așa, nici măcar cel mai mare și performant accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) nu a reușit să aducă dovezi privind existența particulelor masive cu interacțiune slabă (WIMP). Această situație a determinat cercetătorii să exploreze alternative în explicarea prezenței și caracteristicilor materiei întunecate.
Există modele alternative care susțin că materia întunecată ar putea avea interacțiuni active cu particulele din cadrul Modelului Standard, care reprezintă un cadru teoretic în fizica particulelor. Aceste variante propun existența unei forme de materie întunecată cu interacțiuni puternice, incluzând particule teoretice precum quarcii și gluonii întunecați, fundamentali în această teorie.
În acest sens a fost adusă în prim plan o nouă abordare de către o echipă de fizicieni condusă de Deepak Kar de la Universitatea din Witwatersrand și Sukanya Sinha de la Universitatea din Manchester pentru a căuta acești potențiali quarci și gluoni întunecați. Aceștia propun să investigheze coliziunile de înaltă energie între protoni la Large Hadron Collider (LHC) pentru a descoperi indicii ale unor jeturi semi-vizibile. În momentul în care protonii se ciocnesc la viteze mari, se descompun în quarci și gluoni, generând ploi de particule subatomice cunoscute sub numele de "jeturi". Când un jet normal și un jet semi-vizibil se produc unul lângă altul, energia particulelor întunecate ar cauza un dezechilibru în energia totală detectată, de aici și "materia întunecată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News