După data de 6 noiembrie un număr de 9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Prof. Dr. Panait Sîrbu' au fost depistaţi cu stafilococ auriu, dar aceştia sunt purtători sănătoşi, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Doru Pană.
'Când am fost anunţaţi de Direcţia de Sănătate Publică că au fost cazuri, s-au recoltat probe imediat, şi undeva la mijlocul lunii noiembrie au ieşit analizele, şi aceia fost înştiinţaţi să îşi ia tratament, chiar dacă ei sunt sănătoşi, chiar dacă tratamentul undeva este degeaba', a spus Pană. El a explicat că internările sunt oprite doar în momentul în care ai 'nişte probe clare că s-a întâmplat pe secţia respectivă'.
Eşti legat de mâini şi de picioare
'Noi toţi suspectăm că pe Secţia de neonatologie a fost transmiterea, dar atâta timp cât nu avem nişte probe clare aşteptăm raportul Direcţiei de Sănătate. Nu poţi nici să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi nici să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative şi legale şi atunci practic ai o perioadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare. Nu poţi să faci decât să speri, să aştepţi şi să te rogi', a spus purtătorul de cuvânt. Doru Pană a menţionat că potrivit programărilor la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Prof. Dr. Panait Sîrbu' săptămâna viitoare urmau să fie operate 80 de persoane.
Referindu-se la posibilitatea ca nou-născuţii internaţi să contacteze stafilococul auriu, Pană a spus: 'Acest risc există permanent. Dar în principiu s-au luat măsuri (...) Se spală de trei ori ca să pună mâna pe copil o dată'. 'S-au dispus măsuri de igienizare. Zona în care au lucrat angajaţii respectivi a fost eliberată, nu o dată ci de mai multe ori. Ulterior, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică s-au creat nişte protocoale în aşa fel încât să se limiteze o eventuală infectare a altor copilaşi', a spus Pană. Acesta a subliniat că fiecare este responsabil la locul de muncă 'de ceea ce face şi cum face lucrurile'.
În România legea nu apără personalul medical
Întrebat ce părere are despre intenţia unor părinţi de a da în judecată Maternitatea, Dorul Pană a spus: 'Sincer nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată. Este opţiunea fiecăruia. Părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da personalul tot timpul în judecată, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. În România legea nu apără personalul medical. Personalul medical are doar obligaţii în România, nu există drepturile personalului medical, ci doar drepturile pacientului. Legea este făcută astfel încât pacientul să te poată da în judecată peste tot, iar personalul medical nu mai face faţă şi să se ducă în diverse locuri un de este reclamat şi la serviciu. (...) Ei trebuie să o facă când au dovezi clare'.
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie 'Prof. Dr. Panait Sîrbu' să sisteze internările începând de vineri, având în vedere cazurile de infecţii nosocomiale cu stafilococ auriu constatate în unitatea sanitară, a informat Ministerul Sănătăţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu