Mateusz Morawiecki: Acum încep să înțeleg Brexitul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mateusz Morawiecki spune că acum începe să înțeleagă de ce britanicii au votat pentru Brexit în anul 2016.

Într-un interviu acordat Daily Express din Londra, fostul prim-ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a vorbit despre creșterea centralizării în cadrul UE și a avertizat că Uniunea Europeană riscă să aibă o „implozie”, conform RMX.

Morawiecki, din partidul Lege și Justiție (PiS), a recunoscut că înțelege acum de ce britanicii au votat pentru Brexit, subliniind centralizarea continuă a Uniunii Europene. Morawiecki a avertizat că, deși UE are avantajele sale, aceste tendințe de centralizare ar putea duce la implozie.

„Ei bine, probabil că sunt diferit de majoritatea britanicilor care au fost în favoarea părăsirii Uniunii Europene pentru că eu cred că Uniunea Europeană are valorile ei, avantajele ei. Dar cred că tendința este acum foarte periculoasă. Și acum înțeleg mai bine de ce Marea Britanie a luat o astfel de decizie”, a declarat Morawiecki.

Fostul premier a remarcat că decizia Comisiei Europene de a reține fondurile Poloniei din PNRR a fost o încercare de a influența rezultatul alegerilor parlamentare din octombrie din Polonia.

„În ceea ce privește diferitele politici ale UE, cu siguranță a existat interferență în afacerile noastre interne”, a subliniat politicianul, menționând că transferul tot mai mare de competențe către Bruxelles se îndreaptă într-o direcție greșită.

„Cred că acest lucru se mișcă într-o direcție proastă și va duce în cele din urmă la implozia Uniunii Europene. Cred cu siguranță că Uniunea Europeană este o organizație foarte valoroasă din punct de vedere al zonei de piață liberă; cooperarea în cadrul pieței interne; și diverse libertăți, inclusiv libertatea de circulație a capitalului, persoanelor, bunurilor și serviciilor. Dar cu cât mai multe competențe sunt dobândite și preluate de Comisia Europeană, cu atât un stat suveran are mai puține cuvinte”, a explicat Morawiecki.

El și-a exprimat în continuare îngrijorarea cu privire la ultimele planuri ale Parlamentului European și ale Comisiei Europene privind reformele tratatelor.

„Cred că acest lucru este foarte, foarte periculos pentru stabilitatea Uniunii Europene. Pentru că privează în primul rând statele suverane de drepturile lor fundamentale în domeniile securității, politicii externe, politicii fiscale, care sunt coloana vertebrală a fiecărui stat suveran, precum și în multe, multe alte domenii”, a mai avertizat fostul premier polonez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel