Matteo Denaro, șeful mafiei siciliene, a murit

Matteo Denaro în momentul arestării din ianuarie 2023. Foto: Captură video
Matteo Denaro în momentul arestării din ianuarie 2023. Foto: Captură video

Matteo Messina Denaro, numărul 1 al mafiei siciliene, care a fost capturat  în ianuarie după trei decenii de când a fugit, a murit într-un spital din centrul Italiei, a anunţat luni agenţia de presă ANSA. Acesta intrase  vineri într-o comă ireversibilă, potrivit agenției ANSA, citată de DPA.

În vârstă de 62 de ani, Messina Denaro suferea de cancer la colon, iar  medicii lui au anunţat că nu va putea să se recupereze după această boală. La cererea lui, aparatele de susţinere a vieţii au fost deconectate, au anunţat medicii de la spitalul din L'Aquila, un oraş din centrul Italiei.

La începutul lunii august, mafiotul de 61 de ani a suportat o operaţie intestinală la spitalul San Salvatore din L'Aquila. Deşi intervenţia chirurgicală a avut succes, cancerul său avansat a cauzat o deteriorare ireversibilă a stării lui de sănătate, au precizat mai multe surse citate de agenţia ANSA.

Vineri, Messina Denaro a suferit o hemoragie consistentă şi, la scurt timp după aceea, a intrat într-o comă ireversibilă, conform ANSA.

Messina Denaro, liderul condamnat al mafiei siciliene Cosa Nostra, a fost capturat de Poliţie în ianuarie 2023 după căutări de 30 de ani.

Mafiotul, considerat multă vreme cel mai căutat fugar din Italia, a fost capturat de o unitate specială de Poliţiei la o clinică oncologică din Palermo, unde primea tratament medical sub un nume fals.

Messina Denaro fusese condamnat în absenţă la închisoare pe viaţă pentru rolul jucat într-o serie de crime sângeroase şi atentate cu maşini-capcană în Italia. Printre alte infracţiuni, el a fost acuzat pentru plasarea unei bombe în 1992 într-un automobil, un incident care i-a ucis pe doi dintre cei mai importanţi procurori italieni anti-mafia din acea vreme, Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, printre alte victime.

Messina Denaro era considerat un confident apropiat al foştilor lideri mafioţi Bernardo Provenzano şi Salvatore "Toto" Riina, potrivit Agerpres.

"Aş putea umple un cimitir cu oamenii pe care i-am omorât eu însumi", s-ar fi lăudat el unui prieten, potrivit declaraţiilor relatate de presa italiană care a contribuit la construirea reputaţiei acestui criminal, care a comis prima sa crimă la vârsta de 18 ani.

Poreclit Diabolik, după protagonistul criminal al unei celebre benzi desenate italiene, al cărei fan era, acest bărbat condamnat de şase ori la închisoare pe viaţă a fost şeful Cosa Nostra în provincia Trapani, în vestul Siciliei, chiar dacă puterea sa se întindea până la Palermo, capitala insulei.

Născut la 26 aprilie 1962 la Castelvetrano (sud-vestul Siciliei), Matteo Denaro a fost propulsat în crima organizată încă de la o vârstă fragedă: tatăl său, don Ciccio, era şeful clanului local, foarte iubit de "capo dei capi" Salvatore Riina (1930-2017), şeful Corleone poreclit "bestia sălbatică" pentru ferocitatea sa. Matteo Denaro a creat, de asemenea, legături strânse cu Riina.

În 1992, a făcut parte dintr-un grup de sicari pe care Riina i-a trimis la Roma pentru a-l asasina pe judecătorul antimafia Giovanni Falcone. Aceştia au fost în cele din urmă rechemaţi de "fiara sălbatică", care a pus ca judecătorul să fie ucis într-un atentat cu bombă la 23 mai lângă Palermo.

Această decizie importantă a fost luată cu acordul altor capi, inclusiv Messina Denaro, care în 2020 va fi condamnat în absenţă la închisoare pe viaţă pentru implicarea sa.

"A fost ultimul dintre oamenii care au pus în aplicare strategia de violenţă şi atentate a Cosa Nostra (...) şi asasinarea lui Falcone şi Borsellino. A făcut întotdeauna parte din grupul de lideri care au decis toate acestea", a declarat pentru AFP Roberto Saviano, jurnalist şi scriitor napoletan specializat în mafie, în momentul arestării sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel