Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului şi Ambasada SUA au organizat, marţi, o dezbatere în cadrul căreia consilierul politic Matthew Jones a subliniat importanţa combaterii fenomenului traficului de persoane. El a lansat o serie de recomandări cu privire la măsurile care ar trebui luate de autorităţile naţionale, printre care îmbunătăţirea legislaţiei privind combaterea traficului de fiinţe umane.
Mă bucur să afirm că, datorită muncii a numeroşi oameni din toată ţara, se înregistrează progrese în domeniul traficului de persoane. În ultimul an, Guvernul României a făcut eforturi substanţiale în domeniul aplicării legii, care au dus inclusiv la condamnarea a doi oficiali care erau complici ai infractorilor. De asemenea, Guvernul a colaborat cu ONG-urile pentru a identifica un număr mare de victime ale traficului uman şi pentru a direcţiona aceste victime către adăposturi. (...) Totuşi, în ciuda tuturor acestor succese, România se confruntă în continuare cu unele provocări. De exemplu, ONG-urile raportează faptul că un mare număr de poliţişti şi judecători din toată ţara continuă să manifeste o lipsă de pregătire şi de sensibilitate faţă de cazurile de exploatare sexuală şi alte chestiuni legate de traficul de persoane. Deseori, judecătorii nu fac diferenţa între cazurile de prostituţie şi cele de trafic de persoane, victimele ajungând să fie trase la răspundere. Observatorii critică în mod frecvent poliţia pentru incapacitatea de a conştientiza potenţialul de exploatare prin prostituţie", a afirmat consilierul politic al Ambasadei SUA Matthew Jones.
Victimele nu își permit să ajungă la proces
Potrivit acestuia, în timp ce se bazează deseori pe ONG-uri pentru a oferi asistenţă victimelor, Guvernul "nu poate oferi suport financiar direct" acestor organizaţii din cauza prevederilor legale.
"Nu în ultimul rând, deşi o lege specifică dă dreptul victimelor la compensaţii din partea traficanţilor, de multe ori victimele nu îşi permit taxele necesare pentru deschiderea unui proces civil sau, în cazul în care judecătorii ordonă plata unor despăgubiri, victimele nu îşi permit să plătească executorii judecătoreşti", a afirmat diplomatul, potrivit aceleiaşi surse.
El a recomandat României să ofere mai multe servicii de asistenţă pentru victime, inclusiv prin alocarea de bani publici pentru ONG, continuarea investigaţiilor, să cerceteze penal şi să condamne traficanţii, să crească semnificativ programele de pregătire pentru poliţişti, judecători, procurori şi alţi oficiali relevanţi, în domeniul contactului cu victimele traficului de persoane, să crească eforturile de identificare a potenţialelor victime în rândul populaţiei vulnerabile, cum sunt imigranţii fără documente, muncitorii străini, romii şi copiii implicaţi în cerşit, să pregătească inclusiv inspectorii din domeniul muncii.
Alte recomandări s-au referit la îmbunătăţirea accesului victimelor la asistenţă medicală, la îmbunătăţirea calităţii consilierii psihologice, şi la micşorarea taxelor de judecată pentru victime, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News