Maurice Munteanu a relatat o întâmplare la care a fost martor și care a avut un puternic impact emoțional.
Publicitate
„În timp ce mă îndreptam discret către un și mai discret magazin de cartier, aud un urlet. Mă uit discret în dreapta și, în incinta unui loc de joacă pentru copii, văd un băiat de vreo 5 ani care se împiedicase alergând și care, cel mai probabil, se julise la genunchi. Nimic mai firesc! Nu trec 2 secunde și aud un alt urlet.
De data aceasta unul războinic! "Ionuț, te nenorocesc, te joc în picioare!". Și spre băiat se îndreaptă o doamnă, probabil bunica. Zdrang! Îi arde o scatoalcă care îi zdruncină copilului karma. Copilul începe să urle și mai tare. "Aaaa, îți bați joc de mine?". Și îi mai arde una, de data asta decisivă, să fie sigură că lecția de parenting a reușit și azi”, a scris Maurice Munteanu pe contul său de Facebook.
„Îi distrugeți, doamnelor! De mici! Îi faceți pachet. Ei, la rândul lor, vor face la fel și iată cum se instalează discret dezechilibrul”, a transmis Maurice Munteanu.
Psihologul Radu Leca a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre creşterea cazurilor de violenţă domestică din România.
„Mergem pe ideea egalităţii. Din informaţiile mele, violenţa în cuplu este împărţită în mod egal, ambii parteneri sunt violenţi. Nu se mai pune problema să facem o diferenţiere în cadrul violenţei în cuplu. Ambii parteneri, şi bărbatul şi femeia, sunt egal vinovaţi de violenţa în interiorul cuplului. Asta se întâmplă din cauză că pandemia a afectat în mod direct ambii parteneri, din punct de vedere psiho-emoţional. Tipurile de reproşuri au un update, în conformitate cu timpul petrecut împreună de cei doi adulţi. Dacă până acum un an, reproşurile erau mai moi, de tipul 'nu mă vezi', 'nu stai destul cu mine', etc, astăzi acestea au legătură cu tipul de zgomote făcute de parteneri unul în prezenţa celuilalt. Asta pentru că au stat prea mult împreună", a declarat Radu Leca.
Traumele din copilărie provoacă violenţa la maturitate
Întrebat de ce, totuşi, cazurile de violenţă fizică împotriva femeilor sunt mai dese decât cele împotriva bărbaţilor, psihologul face trimitere la istorie. În plus, specialistul afirmă că traumele din copilărie joacă un rol important:
„De peste 300 de ani, în societatea în curs de evoluţie, cât şi în cea prezentă astăzi, este absolut firesc ca bărbaţii să fie cei care realizează public cele mai mari atrocităţi. Dar realitatea din cabinet este una total diferită faţă de cea media. În interiorul unui cabinet psihologic, poţi vedea adevărata realitate a societăţii. Atât bărbaţii, cât şi femeile, sunt vinovaţi în egală măsură de violenţa în interiorul familiei, din punct de vedere emoţional.
Au preponderenţă cazurile bărbaţilor vinovaţi de violenţă fizică. Există posiblitatea ca anumiţi factori externi, cum ar fi trauma, bătăile, supărările din copilărie, să fie transformate în dorinţă de lovire de către adult.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu