Nu au fost recuperate artefacte funerare din structură, dar zona înconjurătoare a relevat peste 80 de înmormântări romane care conțineau brățări de cupru, monede, mărgele de sticlă și un pieptene de os.
Un mausoleu roman „complet unic”, vechi de 2.000 de ani, care a apărut din dărâmăturile unui sit de dezvoltare din centrul Londrei, este cel mai intact descoperit vreodată în Regatul Unit, conform Live Science.
Mormântul monumental - din care au mai rămas pereți joși, trepte de intrare și podea interioară - este decorat cu două mozaicuri compuse din plăci mici roșii, fiecare prezentând o floare închisă în cercuri concentrice. Peste 100 de monede au fost, de asemenea, găsite pe podeaua mormântului.
Arheologii au găsit al doilea mozaic doar când au săpat sub primul. Acest lucru indică că podeaua mausoleului a fost ridicată cel puțin o dată în timp ce era încă folosită pentru înmormântări, potrivit cercetătorilor.
Descoperirea, care se află în zona centrală Southwark a orașului, „oferă o fereastră fascinantă către condițiile de viață și stilul de viață din această parte a orașului în perioada romană”, a spus Antonietta Lerz, arheolog principal la Muzeul de Arheologie din Londra (MOLA). ), într-un comunicat.
O reconstrucție video a interiorului mausoleului dezvăluie modul în care mormântul ar fi putut fi așezat și decorat în timpul perioadei romane.
Invadatorii romani conduși de împăratul Claudius au fondat Londra, sau Londinium, în jurul anului 47 d.Hr. și au condus orașul până la începutul secolului al V-lea, când resursele militare în scădere și incursiunile în restul imperiului i-au forțat să se retragă de pe teritoirul actual al Marii Britanii.
„Acest sit relativ mic din Southwark este un microcosmos pentru averile în schimbare ale Londrei romane - de la faza incipientă a sitului în care Londra se extinde, cu clădiri romane bogat decorate, până la perioada romană ulterioară, când așezarea se micșorează și devine un spațiu mai liniștit în care oamenii își amintesc morții”, a spus Lerz.
Mausoleul ar fi adăpostit inițial sicrie și alte artefacte funerare, potrivit cercetătorilor, dar niciuna nu a fost recuperată din structura în sine. Cu toate acestea, locul săpăturilor din jurul monumentului a adus obiecte din epoca romană aparținând a peste 80 de înmormântări, inclusiv brățări de cupru, mărgele de sticlă, ceramică și un pieptene de os.
Arheologii vor examina acum aceste obiecte recuperate pentru a înțelege mai bine trecutul roman din centrul Londrei.
Doar membrii mai bogați ai societății ar fi avut acces la mausoleu, care ar fi putut fi folosit ca mormânt de familie sau ar fi aparținut unui „club de înmormântare”, necesitând o taxă lunară pentru a asigura un viitor mormânt, potrivit declarației.
Ceea ce a mai rămas din structură indică faptul că era o clădire cu două etaje, cu contraforturi mari în colțuri pentru sprijin. Zidurile înalte au fost probabil demontate pentru a fi reutilizate în altă parte în perioada medievală. În interior, o platformă înălțată cimentată cu mortar roz, care conține bucăți de ceramică și cărămidă zdrobite - un material de construcție roman larg folosit, cunoscut sub numele de „opus signinum” – desemnează locul unde ar fi avut loc înmormântările pe trei laturi ale mausoleului.
Descoperirea urmează celei a unui mozaic roman lung de 8 metri – cel mai mare descoperit la Londra în ultimii 50 de ani – în februarie 2022. Mausoleul proaspăt excavat va fi expus public după ce se vor finaliza lucrările, potrivit declarației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News