Mayașii plantau păduri și oaze de răcoare în jurul bazinelor de apă din orașele antice. În Tikal a fost descoperit un amplasament peisagistic natural format din 30 de specii de plante.
Orașul antic mayaș Tikal era o metropolă a lumii antice, care găzduia zeci de mii de locuitori. Orașul cupindea în alcătuirea sa drumuri, piețe pavate, piramide suprapuse, temple și palate, dar și mii de case pentru rezidenții săi. Toate acestea erau susținute cu ajutorul activităților din agricultură, scrie Heritage Daily.
Cercetătorii Universității din Cincinnati au descoperit că rezervoarele de apă potabilă ale orașului Tikal erau înconjurate de amplasamente peisagistice, care scoteau în evidență frumusețea naturii în din orașul aglomerat. Oamenii de știință au dezvoltat o nouă metodă de analizare a ADNului plantelor găsite în perimetrul siturilor arheologice antice.
În probele din orașul Tikal au fost identificate 30 de specii de copaci, ierburi, liane și plante cu flori care au trăit în zonă pe o perioadă de 1.000 de ani. Aceste descoperiri relevă o floră bogată și luxuriantă ce acoperea orașul.
„Centrul orașului era pavat în totalitate. În timpul sezonului uscat, pavamentul se încălzea destul de tare”, a declarat paleobotanistul David Lentz, profesor de biologie la Universitatea din Cincinnati.
„Ar avea foarte mult sens ca mayașii să aibă locuri frumoase și răcoroase în apropierea rezervoarelor. Trebuie să fi fost foarte frumos de privit apa și copacii fiind un loc primitor pentru regi și familiile lor”, a mai adăugat Lentz.
Lentz și echipa sa de cercetare au formulat 4 ipoteze despre flora orașului Tikal. Aceștia au presupus că mayașii ar fi plantat și porumb pe marginea rezervoarelor, dar și alți copaci și plante, asemănătoare cu cele găsite la barajul mexican Purron. Lentz a mai atras atenția asupra crinilor de apă, care apar deseori în picturile mayașe lângă bazinele de apă.
„În iconografia mayașă, crinii de apă reprezintă o continuitate între lumea acvatică și cea terestră”, a explicat profesorul.
Din păcate pentru aceste ipoteze, dovezile empirice au fost limitate. În schimb, o a patra ipoteză este susținută de resturile de plante din apropierea bazinelor de apă: mayașii permiteau amplasamentelor cu plante și flori să se dezvolte în voie.
Astfel, locuitorii aveau acces la plante și fructe comestibile, iar pădurea ce se dezvolta prevenea eroziunea solului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci