Sursă excelentă de vitamine, minerale şi proteine, aceste boabe, pe cât sunt de mici, pe atât sunt de puternice.
Originară din Orientul Apropiat, cultivată de greci şi romani în sudul Europei şi apoi introdusă în România la sfârşitul secolului al XVII-lea, mazărea este îndrăgită mai ales datorită gustului său fin şi proaspăt, lucru care o face potrivită pentru preparatele culinare din timpul primăverii şi verii. Fie că este vorba de supe sau ciorbe, salate, paste sau diferite mâncăruri tradiţionale, mazărea este un veritabil star al verii (şi al sfârşitului de primăvară).
Deşi, în general, majoritatea gospodinelor ştiu că mazărea este sănătoasă, puţine sunt conştiente care îi sunt principalele atu-uri.
Sursă bogată de vitamina K, vitamină responsabilă de activarea calciului în organism, ajută la întărirea oaselor. Totodată, conţine şi numeroase vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9), rolul acestora fiind de a regla nivelul de carbohidraţi, lipide şi proteine din organism.
În plus, mazărea abundă de minerale, printre care se numără fierul, magneziul, potasiul, cuprul şi sodiul, dar şi de vitamina A şi C, putând fi considerată o adevărată bombă de vitamine şi minerale benefice organismului.
Scade riscul de osteoporoză
Datorită conţinutului ridicat de vitamina K şi B6, mazărea este recomandată femeilor de vârsta a doua, susceptibile de osteoporoză, prin faptul că întăreşte sănătatea oaselor, fiind astfel eficientă în prevenirea osteoporozei şi a arterosclerozei.
Îmbunătăţeşte sănătatea ochilor
Consumată frecvent, reduce riscul de degenerescenţă maculară, contribuind la îmbunătăţirea sănătăţii ochilor. De vină pentru această proprietate a sa este luteina, un carotenoid pe care corpul îl transformă într-un antioxidant.
Reduce riscul de boli cardiovasculare
Cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, acid folic, vitamina A şi C, mazărea, consumată frecvent, luptă în mod eficient împotriva radialilor liberi, reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, reglează nivelul de colesterol din sânge şi cel al tensiunii arteriale şi previne tulburările de ritm ale inimii.
Combate oboseala cronică
Mazărea, datorită conţinutului ridicat de fier, magneziu, seleniu şi a complexului de vitamine B, are un puternic efect energizant, fiind un remediu eficient împotriva anemiei, şi, implicit, a oboselii cronice.
Reglează digestia
Sursă bogată de fibre şi proteine, unul dintre beneficiile consumului de mazăre este cel de a induce senzaţia de saţietate. În plus, cosumul ei are nenumărate efecte asupra sistemului digestiv: previne constipaţia, îmbunătăţeşte digestia, reglează nivelul glicemiei şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News