Criza globală a aprovizionării a ajuns să afecteze companii importante de fast-food, precum McDonald's din Spania, unde lipsa unor alimente precum puiul este deja sesizabilă.
„Am rămas fără carne de pui” este una dintre cel mai des întâlnite fraze care se aude din gura lucrătorilor din unitățile acestui lanț din orașe mari precum Madrid, Barcelona sau Valencia, potrivit La Información.
Pentru a combate penuria acestui aliment, lucrătorii McDonald's au ales să ascundă produsele din pui de pe ecrane „pentru ca clientul să nu-l vadă”, spune un manager. Totuși, dacă o persoană cere în mod expres un anumit fel de mâncare „îi vom da”, mai declară managerul.
Deși deocamdată compania nu a spus motivul exact pentru care carnea de pui lipsește în unitățile sale din Spania, Marea Britanie a trăit deja o situație similară în urmă cu câteva săptămâni. Pe 29 octombrie, tabloidul britanic Daily Mail a raportat că acest lanț de fast-food a rămas fără Chicken Legends, un burger cu pui care se vinde în restaurantele din acea țară. În Marea Britanie, de exemplu, este vremea penuriilor de tot felul: restaurantele au meniurile sărăcite, iar în magazine rafturile sunt adesea goale.
Situația actuală este ceva mai complexă decât un simplu dezechilibru între cerere și ofertă, potrivit tuturor experților, care indică un numitor comun: criza Covid-19, care a paralizat economia mondială și a provocat o fisură în lanțul de aprovizionare nemaivăzută până acum. Toate sectoarele au trebuit să-și oprească activitatea. Sectoare industriale se confruntă cu dificultăți serioase, iar acum, când cererea a crescut exponențial, lumea este martoră la un colaps al lanțului la scară globală.
Deși această situație este tranzitorie, majoritatea oamenilor de afaceri și experților atrag atenția că actuala criză va mai dura, „până cel puțin în debutul anului 2022 sau chiar tot anul viitor”, subliniază directorul general al Mespack, Guillem Clofent, într-o declarație pentru agenția Efe.
Blocajele de la nivelul lanțurilor de aprovizionare afectează și capacitatea de producție în unele țări cum ar fi Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu