Publicitate
McDonald's și Visa au realizat un model de buget lunar pentru oamenii cu venituri scăzute din SUA, care, pentru a-și asigura existența, sunt îndemnați șă-și ia un al doilea job. Reacțiile au apărut imediat, Washington Post catalogând acest plan de buget ca fiind "amuzant, dacă nu ar fi crud".
"Mai mulți oameni au luat în derâdere acest plan de buget întocmit de McDonald's și Visa, potrivit căruia un om ar trebui să trăiască, după impozitare, cu 24.720 de dolari pe an, numindu-l «ridicol» sau «hilar»", notează publicația de peste Ocean.
Bugetul poate depinde de la persoană la persoană, însă planul întocmit de cele două mari corporații vizează mare masă a celor care au venituri mici. Iată în ce constau principalele cheltuieli:
Chiria: "Să plătești 600 de dolari pentru chirie în New York sună a fantezie, dar este complet plauzibil într-un oraș obișnuit din SUA", spune Neil Casey.
Utilități: Planul de buget nu alocă nici un dolar pentru asigurarea căldurii în locuință. Acest lucru poate fi realist în statele sudice, sau în locuințele din clădirile în care costurile pentru încălzire sunt acoperite de proprietar. Însă cei mai mulți americani trebuie să-și plătească singuri aceste utilități.
Celelalte utilități prezentate sunt mult mai aproape de realitate. Bugetul alocat energiei electrice este de 90 de dolari, puțin sub media națională de 103 dolari. Și încă 100 de dolari pentru telefon și serviciile de cablu.
Îngrijirea sănătății: Este posibil, dar puțin probabil, ca angajatorii să ofere polițe de asigurare cu o contribuție de 20 de dolari lunar din partea angajatului. Altfel, suma de 20 de dolari este mult prea mică pentru asigurarea de sănătate. Potrivit Washington Post, chiar și un tânăr trebuie să achite minimum 100 de dolari pentru o astfel de poliță.
Mâncarea și hainele: Bugetul realizat de McDonald's și Visa prevede 800 de dolari pentru "cheltuielile lunare", neexplicând exact în ce constau acestea. Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează că, pentru mâncare, un bărbat cheltuie lunar 235 de dolari, iar o femeie 204 dolari. În timp ce, pentru îmbrăcăminte, cei din acest plafon salarial plătesc între trei și patru procente din venituri. Astfel că suma de 800 de dolari este suficientă pentru a acoperi cheltuielile aferente mâncării și hainelor.
Transportul: Planul alocă 150 de dolari pe lună pentru plata mașinii, sumă suficientă pentru un împrumut de 7.000 de dolari, cu care îți poți cumpăra o mașină second-hand decentă. Problema însă aici este asigurarea vehiculului. Pentru tinerii până în 24 de ani este extrem de greu de găsit o asigurare care să coste sub 100 de dolari pe lună.
Mai multe locuri de muncă: Probabil punctul cel mai greu de realizat din plan este să îți găsești și să faci față la două locuri de muncă. La o remunerație minimă de 7,25 de dolari (și presupunând impozit pe venit de 15%) o persoană ar trebui să muncească 75 de ore pe săptămână - aproximativ 11 ore pe zi, fără nici o zi liberă. Iar pentru 10 dolari pe oră ar avea nevoie de 55 de ore de muncă pe săptămână - 11 ore pe zi cu două zile libere. Ceea ce nu ar fi deloc ușor de realizat.
Dar deși să ai două job-uri este un lucru extrem de greu, nu este un lucru rar în SUA. Aproximativ șapte milioane de americani, reprezentând cinci procente din forța de muncă a țării, au două locuri de muncă.
Cifrele pentru încălzire și asigurarea de sănătate din planul de buget întocmit de McDonald's și Visa sunt greu de atins. Dar, la nivel general, acesta oferă o imagine plauzibilă a modului în care o persoană obișnuită, cu venituri mici, își cheltuie banii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu