MCV. Andi Cristea, europarlamentar PSD: Presiunea CE merge până la sugestia de încălcare a Constituției

ANDI CRISTEA
ANDI CRISTEA

În urma publicării raportului în ce privește implementarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul României, eurodeputatul PSD Andi Cristea, Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe, crede că presiunea Comisiei Europene asupra României merge până la sugestia de încălcare a Legii Supreme.

"Comisia introduce 8 recomandări suplimentare în Raportul MCV, ceea ce nu este normal. Regulile se schimbă din mers, nu este o premieră în politica UE față de România, însă acum vorbim despre un domeniu cheie, cu potențialul să împartă societatea românească în două. Situația este cât se poate de gravă - pe scurt, raportul nu reflectă progresele în domeniu, o parte dintre recomandări nu pot fi puse în aplicare, iar România ar fi evaluată pozitiv doar dacă puterea ar fi gata să încalce, cu bună știință, Constituția."

Andi Cristea explică de ce unele recomandări nu pot fi puse în aplicare în condițiile legislației românești.

"Suspendarea implementării legilor justiției și a ordonanțelor în domeniu reprezintă un prim exemplu. Legile sunt constituționale, iar suspendarea implementării lor nu înseamnă că vom reveni automat la formulele anterioare. În același timp, ni se solicită să suspendăm legile în totalitate, dar criticile din Raportul MCV, recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO au vizat doar unele prevederi."

Referire la Codurile Penale

În plus, referitor la Codurile Penale, Cristea amintește că ambele Coduri sunt în procedură parlamentară, iar Parlamentul României are dreptul suveran să ducă acest proces până la capăt, cu respectarea Constituției, a recomandărilor venite pe linia MCV și din partea Comisiei de la Veneția.

Despre semnificațiile acestui raport, eurodeputatul PSD crede că "avem de-a face cu o nouă dovadă că eforturile României de aliniere la standardele UE nu sunt analizate corect. În plus, negocierile politice la nivel european în context electoral, care motivează și astfel de acțiuni, afectează credibilitatea instituțiilor europene. Conservatorii europeni au un mandat clar de a lovi în anumite state membre pentru a se credibiliza. Partenerii lor de la București sunt mulțumiți în această situație, însă România pierde. Dacă tot vorbim de consens politic la București, consensul ar trebui să fie acela că vrem tratament egal și demnitate pentru România în UE."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel