Bulgaria a înregistrat progrese în îndeplinirea reformelor, dar se află totuși într-un stadiu incipient, arată raportul MCV care mai aduce și alte recomandări Sofiei.
Documentul punctează că, în stadiul actual, nu se poate totuși concluziona îndeplinirea în mod satisfăcător a condiționalităților prevăzute de MCV.
În ce privește calendarul de încheiere a MCV, acesta 'depinde de rapiditatea cu care autoritățile bulgare vor fi capabile să adopte măsurile restante identificate într-un mod ireversibil, într-un mod care nu pune sub semnul întrebării progresele de până acum', a subliniat Frans Timmermans.
În comparație, României i s-au oferit premise pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele (Jean-Claude) Juncker.
Raportul evidențiază că Bulgaria a înregistrat progrese semnificative în implementarea strategiei de reformare a sistemului judiciar, însă punerea în aplicare a strategiei naționale anticorupție rămâne încă într-un stadiu incipient.
Noul guvern de la Sofia va trebui să impulsioneze reforma pentru a asigura rezultate ireversibile, subliniază documentul.
Rapoartele MCV privind România elaborate în 2014, 2015 și 2016 au evidențiat o tendință pozitivă și un bilanț care indicau progrese importante.
România prezintă un bilanț solid al instituțiilor judiciare și un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupției.
În comparație cu Bulgaria, raportul MCV pentru România este mai pozitiv, lăsând să se înțeleagă că lupta anticorupție din România se află într-un stadiu mai avansat decât în țara vecină. Totodată, România are o șansă mai mare în ridicarea MCV-ului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News