Elena Mateescu, director ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre posibilitatea ca norii să fie dispersați de deasupra Arenei Naționale, în timpului unui meci. Care este rolul iodurii de argint aruncată din rachete.
"De exemplu dați alerta pentru Arena Națională. Știm că sunt meciuri acolo, se apropie o formațiune noroasă. Poate fi dispersată? În Rusia am văzut avioane care au împrăștiat pulbere de iodură de argint. În România sunt rachetele anti-grindină, cred că merg pe același principiu. Am putea influența la așa nivel, să evite furtuna de la Arena Națională?", a întrebat Val Vîlcu.
"În zonele în care sunt intervențiile în atmosferă, pentru că noi avem un protocol de colaborare cu sistemul de creștere a precipitațiilor și monitorizarea creșterii precipitațiilor și diminuarea riscului căderilor de grindină, structură care funcționează în coordonarea Ministerului Agriculturii, ei intervin acolo unde sunt estimate aceste tipuri de fenomene pentru combaterea căderilor de grindină", a declarat Elena Mateescu, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"Îi întrebați pe dânșii ca să vă explice din punct de vedere tehnic cum funcționează. Există un protocol în bază căruia se fac intervențiile, ca urmare a avertizărilor. Au acces la informațiile furnizate de radarele meteorologice, inclusiv un radar în cadrul sistemului anti-grindină a fost achiziționat de această structură, beneficiem și noi de informațiile de la Grivița, astfel încât să îmbunătățim gradul de acoperire pentru întreg teritoriul țării și mai ales în partea de sud-est, acolo unde observăm o creștere mai mare a frecvenței acestor tipuri de fenomene.
La primul meci, am fost și eu pe stadion, pe Arena Națională. Într-adevăr, avem un protocol cu FRF în care furnizăm zilnic informații actualizare până în perioada 21 iunie, când va fi ultimul meci programat pentru a fi găzduit în țara noastră, iar în ziua meciului furnizăm două actualizări ale informațiilor pentru zona Arenei, acolo unde se desfășoară meciul și într-adevăr la primul meci estimăm că urmează să avem averse, în prima parte a meciului, ceea ce s-a și întâmplat.
Practic, eram sub influența structurii noroase care cu puțin timp înainte afectase zonele din Dâmbovița, Prahova, Argeș, acolo unde fusese emis un Cod Roșu, după care București a fost sub incidența unei avertizări de tip Cod Portocaliu pentru fenomene de instabilitate atmosferică", a completat ea.
"Iodura de argint are calitatea să spargă acele granule de gheață care determină până la urmă formarea situațiilor în care vorbim de grindină și să disperseze sub formă lichidă, precipitabilă, norul respectiv", a completat Elena Mateescu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci