Ministerul Educaţiei a început o campanie pentru promovarea Legii educaţiei, primul pas fiind distribuirea unei broşuri initulate "În educaţiei tu faci legea de nota 10 (zece)", care va fi trimisă inspectoratelor şcolare în perioada următoare, a anunţat joi, ministrul Daniel Funeriu.
Broşura este structurată în patru capitole, primul fiind intitulat "Tu faci legea de nota 10 (zece)" şi semnat de întreaga echipă a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), informează Mediafax.
În următorul capitol - "Dascălii fac legea de nota 10 (zece)" - sunt prezentate în rezumat anumite articole care vizează cariera profesorilor.
Broşura face referire şi la titularizarea în învăţământ, fiind menţionat faptul că profesorii titulari îşi păstrează dreptul dobândit. "Eşti titular? Îţi păstrezi dreptul!", explică echipa MECTS atricolul 252 din Legea educaţiei.
Cei care au participat în ultimii trei ani la concursul naţional unic şi au luat cel puţin nota 7 pot deveni titulari în şcoala lor dacă postul are valabilitate şi consiliul de administraţie este de acord. Diploma absolvenţilor învăţământului superior de lungă durată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri de tip Bologna este echivalentă cu diploma de studiu de master în specialitate.
Cei care au absolvit liceul pedagogic, şcoala postliceală pedagogică, colegiul universitar de institutori sau altă şcoală echivalentă şi apoi ciclul de licenţă sunt consideraţi profesori pentru învăţământul preşcolar, respectiv pentru cel primar. Echipa MECTS mai arată că orice hotărâre privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, răspunderea disciplinară sau disponibilizarea profesorilor va fi luată cu votul a minimum 2/3 din totalul membrilor.
În broşură se mai arată că programa şcolară va acoperi doar 75% din totalul orelor dintr-un an şcolar, iar pentru restul de 25% profesorii decid ce este mai bine de făcut.
"Programa şcolară va acoperi doar 75% din totalul orelor dintr-un an şcolar. Pentru restul de 25% tu decizi ce este mai bine de făcut, pentru că îţi cunoşti elevii şi meseria", le explică MECTS dascălilor articolul 66 alineatul 5 din Legea educaţiei.
Un alt capitol, intitulat "Părinţii fac legea de nota 10 (zece)", explică acestora mai multe articole privind pregătirea elevilor, pornind de la clasa pregătitoare.
"Copilul tău împlineşte 6 ani până la sfârşitul anului 2012? Va fi înscris în clasa pregătitoare. Programul se va desfăşura în spaţiul şcolar aflat cât mai aproape de casa lui. Copilul tău începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012? Va urma şi clasa a IX-a în aceeaşi şcoală. Dacă nu eşti mulţumit de grădiniţa sau şcoala în care învaţă copilul tău, poţi să îl muţi la altă şcoală sau grădiniţă. Finanţarea studiilor îl va urma, indiferent dacă va merge la o unitate de învăţământ de stat sau particular", prezintă echipa MECTS alte articole din lege.
Tot pentru părinţi, MECTS arată care este structura evaluărilor şi a examenelor, explicând aceste etape.
Ultimul capitol este intitulat "Elevii fac legea de nota 10 (zece)", în care MECTS îi îndeamnă pe şcolari să participe la elaborarea statutului elevului, parte a Regulamentului şcolar. De asemenea, este prezentat articolul care prevede că reprezentantul elevilor este observator în Consiliul de Adminsitraţie al şcolii şi se poate implica în luarea deciziilor. În plus, elevii beneficiază de alocaţia de stat pentru copii pe durata şcolarizării.
Echipa MECTS le mai spune elevilor că Legea educaţiei prevede că atunci când nu au o şcoală în localitatea în care domiciliază, vor primi sprijin material, fiindu-le decontate cheltuielile de transport. Dacă se vor muta în localitatea unde se află şcoala, atunci elevii vor primi gratuit cazare şi masă.
Elevii beneficiază în continuare de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul local în comun, transport auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului.
"Pentru că eşti performant, îţi răsplătim eforturile cu burse de performanţă, de merit sau studiu. BAC-ul este aşa cum ţi l-ai dorit, potrivit cu disciplinele pe care le studiezi în anii de liceu. Probele de examen ne se vor mai schimba de la un an la altul, le vei şti cu certitudine încă din prima zi de liceu. Numărul de ore pe săptămână va fi exact acela pe care curba de efort o impune vârstei tale. Ghiozdanul va fi mai uşor", le spune echipa MECTS elevilor, citând articolele 64 şi 66 din Legea educaţiei.
De asemenea, MECTS menţionează că educaţia fizică şi sportul sunt prevăzute în orar pentru a le susţine sănătatea fizică şi intelectuală.
"Opţionalele vor fi cu adevărat opţionale, pentru că le vei alege împreună cu părinţii şi profesorii tăi, în şcoala în care înveţi", mai arată echipa MECTS în broşura de promovare a Legii educaţiei.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus, joi, că acestă campanie vizează diseminarea şi discutarea metodologiilor elaborate de MECTS, împreună cu cadrele didactice din ţară, în vederea aplicării prevederilor Legii educaţiei.
Calendarul campaniei implică organizarea de către inspectoratele şcolare judeţene, în perioada 14 martie - 15 aprilie, a unor conferinţe la care vor participa cel puţin 300 de cadre didactice. În cadrul acestora vor fi analizate metodologiile aflate în responsabilitatea fiecărui judeţ în parte. Ulterior, întâlniri similare vor avea loc la nivelul şcolilor şi comunităţilor locale.
"Ministerul doreşte ca informaţia să ajungă corect la un număr cât mai mare de membri ai comunităţii şcolare. Ne adresăm profesorilor, părinţilor, elevilor, mediului privat, tuturor celor implicaţi în viaţa şcolii", a declarat ministrul Daniel Funeriu.
În procesul de elaborare a metodologiilor au fost implicate 1.493 de cadre didactice, dintre care 1.013 fac parte din sindicatele din învăţământ, a mai spus ministrul.
"Cred că aceste cifre vorbesc de la sine despre reprezentativitatea celor care au participat la redactarea acestor documente aflate actualmente în analiza coordonatorilor din minister înainte de a fi făcute publice", a adăugat Daniel Funeriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu