Medic ATI, strigăt DISPERAT: "Un viitor SUMBRU. Nu există personal, am UN OM pe tură"

Șefa secției ATI de la Spitalul Județean Ploiești și o infirmieră infectată au rupt tăcerea despre situația din spitale, în lupta cu COVID-19. 

Pandemia de COVID-19 a băgat spaima întreaga lume, însă medicii sunt cei care, de luni de zile, trag semnal după semnal de alarmă, iar în vocile lor se simte disperarea și se gândesc zilnic la cel mai sumbru scenariu: să nu mai aibă locuri la terapie intensivă și să fie atât de mulți pacienți, încât să nu existe personal suficient care să-i îngrijească... scenariu la care am putea ajunge în scurt timp. 

Ca pacienții să fie tratați așa cum trebuie, în România ar fi nevoie de 3.000 de medici de terapie intensivă, dar există doar un sfert. Chiar dacă mai sunt încă 850 de rezidenți, aceștia au nevoie de ani de pregătire.

"Văd un viitor sumbru"

 

Singura secție de terapie intensivă care poate să acorde îngrijiri pentru forme grave e aici, iar personal nu există. Văd un viitor sumbru, pentru că și când vii la spital... efectiv în acest oraș circulă ambulanțele întruna. Dacă se va îmbolnăvi cineva din personal, va fi aproape imposibil să fac graficul de lucru și să asigur numărul de oameni, fiindcă am unul pe tură.

Avem grijă de toți pacienții, dar atunci când pacient devine un om care ți-a stat alături ani de zile, parcă situația se complică puțin. Intervine factorul emoțional, îți dorești cu tot dinadinsul să fie bine și facem absolut tot ce se poate. Pentru personal întotdeauna este mai greu, este ca și cum ar fi o rudă, un membru al familiei... Mi-e și greu să mă gândesc la perioada care urmează, pentru că zilnic, numărul de cazuri crește”, a declarat Gabriela Nacu, șefa secției de ATI de la Spitalul Județean Ploiești, pentru digi24.ro.

Ce spune un cadru medical infectat. "Sentimentul era de moarte"

Nu puteam să respir absolut deloc! Sentimentul era de moarte. Am venit în stare foarte gravă și am fost foarte bine îngrijită și sunt, tot respectul pentru tot personalul! Nu puteam să respir absolut deloc, dar acum sunt foarte bine, spune o bolnavă. Vorbește destul de greu și are în continuare nevoie de oxigen suplimentar. Sentimentul e de moarte, de moarte. Dar am avut noroc cu doamna doctor și tot personalul, care sunt la superlativ, aici este a doua mea casă și familie!", a declarat o infirmieră infectată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel