Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru atenționaează că frigul a făcut primele victime și dă o serie de sfaturi utile.
”Atenţie. Au apărut primele victime ale frigului. Un pacient de 69 de ani din Iaşi a ajuns cu degerături la ambele mâini iar un cioban de 47 de ani din Ivăneşti a fost găsit pe marginea drumului cu hipotermie după ce a a avut o criză de epilepsie. De la începutul iernii s-au înregistrat cel puţin 6 cazuri letale în rândul oamenilor fără adăpost. Cele mai multe cazuri, pe o statistică parţială, s-au înregistrat la persoane cu vârste cuprinse între 20 si 60 de ani, cu probleme socioeconomice incluse în categoria celor fără domiciliu sau trăind doar din ajutorul social iar două persoane sunt din categoria pensionarilor. Pacientii provin în proportii egale din urban si din rural. Ponderea cazurilor grave, cu degeraturi de grade II-III-IV se apropie de 50 %, necesitand intervenţia chirurgilor reconstructivi. Prognosticul este întunecat de existenţa patologiei asociate.” a afirmat Tudor Ciuhodaru.
[citeste si]
Medicul transmite:
Rețineți!
1. Orice degeratură necesită consult medico-chirurgical pentru a evita evoluţia nefavorabilă şi complicatiile.
2. Beneficiază de încalizire externă şi de terapie medicamentoasă menită a reduce durerile şi a ameliora circulaţia sanguină în zona afectată.
3. Vântul şi umezeala accentuează hipotermia şi duc rapid la instalarea degerăturilor.
4. Primele simptome includ tulburările de sensibilitate (furnicături, înţepături), pielea se înroşeşte şi se descuamează iar apoi apar flictenele (bule ca după arsuri) şi se instalează tulburări motorii. În forma severă se merge până la gangrenă ce necesită amputaţia segmentului de membru.
5. Primul ajutor constă în găsirea unui adăpost sau spaţiu încălzit. Asezaţi victima pe o suprafaţă uscată care să o protejeze de răceala solului, protejând-o de frig ţi vant şi îndepărtaţi hainele umede, nu frecaţi şi nu masaţi victima ci doar încălziţi-o progresiv. Este intezisă încălzirea prin contact cu surse de căldură (soba,calorifer) întrucât tulburările de sensibiliate port duce la arsuri
6. Reamintim celor care lucrează în frig în aceste zile că îmbracămintea trebuie sa fie groasă ,protejând extremităţile (faţa, nas, urechi, mâini, picioare), încălţîmintea trebuie să fie confortabilă şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc. Hainele ude trebuie schimbate imediat iar repausul în frig duce la instalarea rapidă a degeraturilor. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone incalzite.
7. Regimul alimentar trebuie să aiba un spor caloric, să includa lichide calde iar alcoolul trebuie evitat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu