Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu un proiect inedit. Persoanele care ajung la spital în urma consumului excesiv de alcool sau de substanţe interzise ar urma să plătească spitalizarea. Cine nu îşi permite, ar urma să efectueze muncă în folosul comunităţii.
Medicul Tudor Ciuhodaru propune ca banii obţinuţi în urma tratării persoanelor care consumă alcool în exces, sau droguri să fie folosiţi pentru infrastructura unităţilor medicale.
60 000 de consumatori de alcool ajung la Urgenţă
Proiectul meu de lege prevede ca persoanele care ajung la spital pentru ca au băut prea mult sau au consumat substanţe interzise vor plăti, după ce au fost tratate, spitalizarea sau vor face muncă în folosul comunităţii. Proiectul de lege prevede ca sumele colectate să fie folosite pentru ameliorarea condiţiilor din unităţile sanitare.
Legea este una cât se poate de corectă, daca ţinem cont de faptul că băutul peste măsură nu este un accident sau boală, ci ceva făcut din proprie iniţiativă. Principiul solidarităţii, pe care se bazează legea sănătăţii, a fost transformat în discriminarea pozitivă a acestor cazuri pentru că, în timp ce pacienţii bolnavi de cancer nu au mediamente iar vârstnicii cu afecţiuni majore sunt supuşi coplăţii, beţivii se tratează gratuit de câte ori doresc. Nici măcar RCA-ul nu e valabil atunci când consumi alcool sau te droghezi. Cei 60000 de consumatori de alcool prezentaţi la urgenţă ar trebui să achite la sfăşitul terapiei, sub o formă sau alta, măcar o parte din eforturile făcute de noi toţi pentru terapia acestei forme de abuz," precizează medicul Ciuhodaru.
Costuri uriaşe pentru tratament
De altfel consumul excesiv de alcool dăunează grav buzunarelor sănătăţii. Între 20 şi 40% din cazurile de solicitare a asistenţei de urgenţă sunt legate de consumul de alcool iar numărul acestora e în creştere. Practic am ajuns sa tratăm zilnic la nivel naţional peste 150 de pacienţi în urma exceselor bahice şi ca în fiecare an cheltuielile legate de abuzul de alcool sau droguri a celor aproape 60000 de pacienţi să depaşeasă 25 de milioane de euro. Nu e de neglijat că peste 80%dintre acesti pacienţi nu sunt neasiguraţi şi chiar dacă ar exista o asigurare aceasta nu ar trebui să se refere la abuzul de alcool sau droguri.
Concret coplata pentru abuz de alcool şi droguri se decontează la ieşirea din spital, are valoarea de 500-1000 de lei sau 50 -100 de ore de muncă la prima prezentare şi se dublează la repetarea abuzului în mai puţin de un an. Sumele colectate vor fi utilizate de unitatile sanitare doar în beneficiul bolnavilor. Coplata pentru alcool reprezintă decontarea examenului clinic şi paraclinic, a determinarilor toxicologice şi a masurilor terapeutice efectuate în unitatile sanitare în cazul pacienţilor cu abuz de alcool sau consum de stupefiante şi poate fi modificată prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al justiţiei, a conchis Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu