Specialiștii în sănătate recomandă evitarea achiziționării de medicamente din surse neautorizate și administrarea tratamentului anti-Covid-19 ”după ureche”.
Medicul român Laura Ghibu, stabilită în Suedia, a vorbit la Antena 3 despre tratamentul cu anticorpi monoclonali, dar și despre ”medicina de bloc” făcută în România, care ”poate ucide”.
Medicul trage un semnal de alarmă și le cere oamenilor să nu cumpere medicamente din surse neautorizate și să apeleze la medici dacă s-au îmbolnăvit de coronavirus.
”La noi (n.r. în Suedia) nu există antivirale sau anticorpi monoclonali în farmacii. În România se vorbește foarte mult despre acest mit al țărilor din Vest în care toate aceste medicamente se găsesc la liber în farmacii. Nu este așa. Aceste antivirale, acești anticorpi monoclonali sunt încă în stadiu de cercetare. Deci orice tratament cu aceste medicamente este încă în stadiu experimental, iar medicii sunt cei mai capabili să decidă dacă acest medicament este potrivit pentru pacient sau nu. Vă rog din suflet, nu luați medicamente după ureche. Nu ascultați ceea ce vi se spune pe internet. Medicina de bloc care se practică acum în România poate ucide.” a transmis medicul Laura Ghibu.
Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Boli Autoimune, a participat la dezbaterea online organizată de DC News Media Group, trust media din care face parte și DCNews, cu tema ”Anticorpii monoclonali-soluție în criza COVID-19”.
Aceasta a declarat că are o temere în privința anticorpilor monoclonali și anume asupra faptului că în țara noastră aceștia ar putea să ajungă mult mai târziu, din cauza birocrației. Soluția pentru prevenirea unei astfel de situații este crearea unui mecanism european de achiziție centralizată a acestor terapii, susține Rozalina Lăpădatu.
"Trebuie să spunem că acești anticorpi monoclonali, tratamente biologice, imunoterapie, cum sunt ei cunoscuți de către pacienți, se dezvoltă printre niște mecanisme extrem de complexe, deci nu este foarte ușor să-i produci și care implică biotehnologie. De asta spun că este un salt pentru că practic este un salt al tehnologiei și al biotehnologiei în dezvoltarea de terapii pentru diferite afecțiuni." a declarat Rozalina Lăpădatu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News