Ești însărcinată și vrei să te pregătești cum trebuie pentru această perioadă? În primul rând trebuie să ai grijă la alimentație. Iată ce spune medicul nutriționist!
“Recomand viitoarelor mămici să consume fructe, legume și cereale integrale, grăsimi sănatoase și proteine de calitate, inclusive cele din plante”, spune medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică pentru DC News.
Iată ce crede specialistul că nu trebuie să mânânci când ești însărcinată.
1. Recomand evitarea consumului de pește cu un conținut ridicat în mercur. Peștele este o sursă importantă de proteine, fier și zinc, nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Acizii grasi omega-3, care se găsesc în multe feluri de pește, ajută la dezvoltarea creierului copilului. Anumite tipuri de peste, în special cei prădători, cum ar fi rechinul, peștele-sabie sau macroul, pot conține cantități mari de mercur, iar acestea se pot acumula în timp în circulația maternă, astfel pot ajunge în circulația fetală având un efect nociv asupra creierului și sistemului nervos al acestuia.
2. Evită consumul de pește negătit și de scoici, asta pentru a preveni ingestia de bacterii sau virusuri periculoase. Se consideră că peștele este făcut dacă se separă în bucăți și are un aspect opac pe toată suprafața lui. Scoicile, midiile și stridiile trebuie gătite pâna când li se deschide cochilia.
3. Nu este recomandat consumul de carne crudă sau puțin gătită (în sânge) în timpul sarcinii, deoarece aceasta poate fi infectată cu toxoplasma, un parazit care poate determina probleme serioase de sănătate la copil. În general, cauzează avort sau decesul copilului la naștere. Carnea negătită reprezintă, de asemenea, un risc pentru toxiinfecția alimentară cauzată de Salmonella.
4. Evită să mănânci ouă crude în sarcină. Ouăle crude sau fierte moi pot conține Salmonella, o bacterie care poate determina toxiinfecție alimentară, cu vărsături si diaree severă, dureri abdominale, cefalee și febră. Pentru a distruge Salmonella, ouăle trebuie gătite astfel încât atât albușul, cât și gălbenușul să devină solide.
5. Renunță la alimentele nepasteurizate. Aceste produse pot cauza toxiinfecții alimentare. Anumite tipuri de brânză obținute din lapte nepasteurizat nu ar trebui mâncate în sarcină deoarece există o probabilitate mai mare să conțină listeria, o bacterie care ar putea determina o toxiinfecție alimentară destul de severă la femeia gravidă. Infecția cu listeria este contactată ca urmare a consumului de carne nepreparată și produse obținute din lapte nepasteurizat. Bacteria poate supraviețui dacă alimentele sunt ținute la frigider sau congelate. Persoanele sănatoase dezvoltă rar boala în urma infecției, însă afecțiunea poate fi fatală pentru făt sau nou-născut.
6. Pentru a elimina orice bacterie periculoasă, spală fructele și legumele proaspate și îndepărtează orice porțiuni distruse.
7. Evită să consumi cantități mari de vitamina A. Ficatul conține cantități mari de retinol, un tip de vitamina A. Dacă iei o cantitate prea mare de retinol, acesta se poate acumula în organism și poate să devină periculos pentru copilul care se dezvoltă.
8. Cafeina este unul dintre cele mai populare stimulente, așa că tot mai multe femei gravide sunt preocupate de cât de multă cafeină este permisă în sarcină. Recomandarea generală este ca femeile gravide sau cele care încearcă să rămână însarcinate să evite consumul unor cantități mari de cafeină.
9. Evită alcoolul în sarcină, pentru că acesta trece din circulația maternă în circulația fetală și poate avea efecte de toxicitate.
Vezi și:
Sarcina, creșterea copilului. Cele mai mari îngrijorări ale mamelor din România
Alimente cu puţine calorii. Lista pe care vei vrea să o ţii aproape
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News