Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a vorbit, luni, despre efectele psihice ale coronavirusului.
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a avut o intervenție la Antena 3. Acesta a vorbit despre efectele depresive pe care COVID-19 le exercită asupra pacienților. Iată ce a zis:
„Cel puțin în această jumătate de an, în România, elefantul din încăpere a fost că pandemia creează un mediu propice și nefast. Oamenii vor dezvolta anumite tulburări emoționale, iar acestea uneori vor deveni grave. În ceea ce privește comunicarea și intervenția autorităților cu privire la pandemie, modelul aplicat a fost cel biomedical. Nu am avut nici măcar o inițiativă de a sancționa și ecuația psiho-socială a pandemiei. Cu excepția unui telefon de tip tel-verde, care aflăm că a mai funcționat pentru un număr de câteva mii de oameni. Frica de această boală a devenit un sindrom, pentru anumite persoane vulnerabile. Oamenii au ajuns să creadă în tot felul de ciudățenii despre coronavirus.“
În contextul în care un șofer de ambulanță și-a pus capăt zilelor, de frică să nu-și infecteze familia cu COVID, Gabriel Diaconu a venit cu precizări:
„Unele medicamente pot să declanșeze reacții adverse, unele dintre acestea pot duce la reacții suicidale. Referitor la paracetamol, este reputat că, în doze mari, scade nivelul de empatie, dar, în același timp, scade și nivelul de anxietate. Cel mai probabil vorbim de persoane care aveau un teren predispozant, un teren deja vulnerabilizat. Mai ales în situația oamenilor din sănătate, care au trăit niște momente extreme în aceste luni, mai ales în situații în care au văzut ce ravagii poate să facă această boală și au văzut partea neagră a acestei povești.“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News