Deputatul Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, solicită Parlamentului să adopte un program național de stimulare a natalității care resuscitează politica demografică a României prin asigurarea de facilități fiscale, de infrastructură și servicii pentru cei care hotărăsc să aducă pe lume un copil.
"Programul e centrat pe stimularea natalităţii în rândul celor care muncesc. Motivaţia unui astfel de demers este declinul demografic determinat de faptul că tot mai multe femei renunţă sau amână să devină mame din motive de natură economică. Pachetul legislativ pe care se bazează acest program asigură facilităţi fiscale precum reducerea de 10% din impozitul pe salariu şi o reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare, pentru fiecare copil crescut în familie până în momentul împlinirii vârstei de 18 ani şi de infrastructură şi servicii (gratuităţi pentru serviciile medicale pentru gravide, lehuze, nou-născuţi, creşe, grădiniţe, program flexibil) pentru părinţi", declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
"Tot mai multe femei renunţă sau amână aducerea pe lume a unui copil din motive de natură economică. Suntem în al 26-alea an de declin demografic şi am înregistrat un minim istoric al scăderii natalităţii. Naşterea a doar 180000 de copii va genera în anii următori mari probleme sociale. Dacă nu schimbăm politicile demografic în următorii 15-20 de ani vom mai pierde înca 3,2 milioane. Se va ajunge ca un angajat să întreţină doi pensionari, pensia se va reduce la jumătate iar specialiştii Academiei Române estimează prăbuşirea sistemului public de pensii în 2040. Tot atunci populaţia rezidentă va scadea la 16 milioane si ne vom întoarce la nivelul celei din 1946. Acest program resuscitează politica demografică prin asigurarea de facilităţi fiscale şi de infrastructură şi de servicii pentru cei ce se hotărăsc să aducă pe lume un copil în România şi e centrat pe stimularea natalităţii în rândul celor ce muncesc", adaugă medicul.
Iată argumentele aduse de Tudor Ciuhodaru:
"Programul naţional se stimulare a natalităţii asigură:
- deduceri fiscale: părinţii biologici vor beneficiază de o reducere de 10 % din impozitul pe salariu şi o reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare, pentru fiecare copil crescut în familie până în momentul împlinirii vârstei de 18 aniş
- infrastuctură şi servicii medicale: gratuitatea tuturor investigaţiilor, consultaţiilor şi tratamentelor pe durata sarcinii şi lehuziei precum şi cele destinate nou născuţilor precum şi acodarea trusoului nou născutului în valoare de 1 ISR (500 de lei) pentru gravidele care respectă programul de consultaţii prematale.
Programul va avea avea 3 consecinţe importante: stimulează natalitatea, schimbă modul de stimulare a natalităţii vizănd preponderent natalitatea femeilor care muncesc, copii vor avea şanse mai mari de a avea acces la educaţie dec alitate superioară precum şi de a fi mai sănătoşi. acest atribut reprezentând de fapt nivelul cheltuielilor făcute pentru educaţie, alimente, îmbrăcăminte, condiţii de locuit, petrecerea timpului liber şi studiu.
Estimăm că măsurile benefice prevăzute în acest program vor determina cel puţin 20 000 de femei salariate să renunţe la decizia de a nu avea copil (ori de a amâna venirea lui) cât şi la decizia de a avea doar un singur copil și il vor planifica şi pe al doilea. Estimarea se bazeză pe efectele similare asupra natalităţii datorate introducerii concediului şi indemnizaţiei de creştere a copilului în 2003, mai précis o creştere de peste 10% a natalităţii femeilor salariate precum şi schimbarea deciziei de a avea un singur copil și a-l planifica pe cel de-al doilea.
Practic este stimulată creşterea numărului de copii ce pot avea un nivel de trai decent şi un nivel de pregatire cât mai ridicat care să poată susţine ulterior piaţa muncii şi fondul de pensii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu