Regulatorul medicamentelor din Marea Britanie a emis, joi, o avertizare către public cu privire la achiziționarea de medicamente de slăbit false care pretind că au dozaj de Ozempic sau Saxenda, după ce au fost raportate mai multe spitalizări, scrie Reuters.
"În Regatul Unit, au fost găsite medicamente false ce conțin substanțe periculoase, pretinzând că au în compoziție Ozempic și Saxenda... Achiziționarea de pe internet a medicamentelor care, de regulă, se prescriu de către medic, fără a deține o rețetă, reprezintă un pericol direct pentru sănătate", a avertizat Agenția pentru Reglementarea Medicamentelor și Produselor de Asistență Medicală.
Și EMA avertizează pacienții din UE și specialiștii din domeniul sănătății cu privire la rapoartele despre unele medicamente falsificate.
Agenția Europeană a Medicamentului a fost notificată de către autoritățile naționale competente relevante că stilourile injectoare (pen-uri) preumplute etichetate în mod fals ca medicament pentru diabet Ozempic (semaglutidă, 1 mg, soluție injectabilă) au fost identificate la în UE și Regatul Unit. Pen-urile, cu etichete în limba germană, provin de la angrosişti din Austria şi Germania, potrivit EMA.
Pen-urile au numere de lot, coduri de bare 2D și numere de serie unice din pachetele Ozempic autentice. În UE, fiecare pachet de medicamente are un cod de bare 2D unic și un număr de serie, astfel încât să poată fi urmărit într-un sistem electronic la nivelul UE. Când pachetele Ozempic falsificate au fost scanate, numerele de serie s-au dovedit a fi inactive, alertând astfel operatorii cu privire la o potențială falsificare.
Există diferențe de aspect între stiloul injector falsificat și stiloul original. O imagine a stiloului injector falsificat a fost publicată de agenția germană de medicamente. Nu există dovezi că pen-urile falsificate au fost distribuite pacienților din farmaciile legale și nu există rapoarte de vătămare a pacienților în legătură cu medicamentul falsificat.
Mai multe persoane din Austria au avut nevoie de spitalizare după ce au utilizat o versiune contrafăcută a medicamentului pentru diabet Ozempic, potrivit Biroului Federal pentru Siguranța în Sănătate (BFSS), relatează Reuters.
Pacienții au fost raportați că au suferit hipoglicemie și convulsii, efecte secundare grave care indică faptul că produsul conținea insulină în loc de ingredientul activ al Ozempic, semaglutid, a declarat BFSS într-un avertisment emis luni.
Aceste cazuri ar fi putut duce la deces ”în lipsa unui tratament medical imediat”, a indicat Biroul Federal de Investigaţii Criminale din Viena, scrie Agerpres.
Anterior, era cunoscut un singur caz, cel al unei femei în vârstă de 31 de ani din Salzburg care a utilizat o versiune presupus contrafăcută a medicamentului Ozempic şi ulterior a necesitat îngrijiri medicale, având efecte adverse grave.
Conform avocaţilor săi, femeia obţinuse produsul ca medicament pentru pierderea în greutate de la un chirurg plastician din Salzburg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News