O fraudă care a provocat un prejudiciu de peste 50.000 lei, prin decontarea unor medicamente eliberate de farmacii în baza unor reţete gratuite contrafăcute, a pus pe jar pe Inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, informează eBihoreanul.
Autor: Adi Stroescu
Reţetele poartă ştampilele şi parafele falsificate ale unor medici de familie din zona Tinca şi au fost prescrise, în acest an, pe numele unor copii, veterani de război şi persoane cu handicap din comună. Care, însă, nu ştiau nimic! Reţetele, toate pentru medicamente extrem de scumpe, au fost onorate de farmacii orădene care, în final, au trimis nota de plată la CAS Bihor. Totul a mers strună până când, pe una din reţete, falsificatorul a greşit codul numeric personal al "pacientului"...
Datele a zeci de copii, veterani şi persoane cu handicap din Tinca au fost accesate fraudulos de o persoană rămasă deocamdată neidentificată. Individul a completat în ultimul an zeci de reţete gratuite pe numele pacienţilor şi, tot în numele lor, a şi ridicat medicamentele din farmacii, uzând de o identitate falsă.
Frauda a fost descoperită recent, după ce o farmacistă a sunat la un cabinet medical din Tinca, pentru corectarea unui cod numeric personal scris eronat. "M-au sunat ca să le spun CNP-ul corect. Era vorba despre o persoană cu handicap, cu probleme renale, căreia i se eliberase un spray pentru astm. Doar că eu nu eliberasem acea reţetă. Nici n-aş fi putut, pentru că medicamentul respectiv era contraindicat bolnavului. M-am dus imediat la farmacia aceea, să văd despre ce e vorba", dezvăluie medicul sub protecţia anonimatului.
Aşa a descoperit că, deşi purtau numele cabinetului său, ştampila şi parafa de pe reţetă erau false, dar şi că persoana care a ridicat medicamentele s-a prezentat la farmacie sub o identitate la fel de falsă. "Ştampila şi parafa erau asemănătoare, însă erau totuşi unele diferenţe. Am căutat persoana care a scos medicamentele, dar a furnizat date nereale", spune doctorul.
Ulterior, medicul a continuat investigaţiile pe cont propriu şi a constatat că falsul nu era singular. "Am vrut să văd de unde a apărut reţeta respectivă. Aceste reţete sunt cu regim special, au serie şi număr, se eliberează de CAS câte 50 pe un cotor, şi doar pe semnătură. La mine în registru nu apăreau să fi fost preluate şi, deci, nu a fost furat de la mine".
Şi, într-adevăr, hoţul nu-i furase reţetele. Îi preluase doar identitatea. Căci, după cum avea să descopere după o vizită la CAS, individul scosese un teanc cu 50 de reţete folosindu-se de datele cabinetului său medical. "Reţetele le-a luat pe numele meu, dar nu sunt parafate toate cu numele meu. Reţetele sunt completate cu datele unor pacienţi înscrişi la mai mulţi medici din zonă", susţine medicul care, depăşit de situaţie, a reclamat frauda la CAS.
Până în prezent, ancheta a scos la iveală că reţetele au fost emise în numele a patru medici din zona Tinca. Documentele sunt scrise pe numele unor asiguraţi care beneficiază de gratuităţi şi ale căror date au fost accesate fraudulos. În toate cazurile, pe reţete apar medicamente scumpe, între care spray-uri pentru astmatici şi injecţii pentru afecţiuni neurologice. "Autorul este o persoană care cunoaşte bine sistemul, ştie ce să facă şi cum, ce medicamente să înscrie. Un spray de acest gen costă peste 400 de lei, iar injecţiile cam 170 de lei 10 fiole", arată doctorul.
În urma reclamaţiei, inspectorii CAS au luat declaraţii medicilor ale căror ştampile şi parafe apăreau pe reţete şi au verificat fişele bolnavilor înscrişi pe documente. "S-au făcut verificări încrucişate la medicii de familie şi la furnizorii de servicii farmaceutice care au eliberat medicamentele înscrise", spune purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Oana Ungur. La medicii de familie, inspectorii au luat la rând registrele medicale, dar şi fişele pacienţilor, descoperind că persoanele pe numele cărora s-au eliberat medicamentele nici nu s-au prezentat la cabinetele medicale la data înscrisă pe document. "Pacienţii nu au fost la cabinet în zilele care apar pe reţete. Şi, mai mult, nici nu au avut vreodată suferinţele pentru care li s-au prescris medicamentele", spune Ungur.
Luaţi la întrebări de inspectorii CAS, unii dintre medici au declarat că ştampilele şi parafele de pe reţetele emise în numele lor sunt false. "La alte reţete, medicul recunoaşte că ştampila şi parafa îi aparţine, dar pretinde că nu a scris reţetele. Cert e că scrisul nu aparţine nici unuia dintre cei patru medici", afirmă purtătorul de cuvânt al CAS Bihor.
În total, paguba creată fondului de sănătate al CAS Bihor prin decontarea medicamentelor înscrise pe reţetele false se ridică la aproximativ 55.000 lei. Dar numai până acum.
"Prejudiciul este doar estimat, pentru că încă se fac verificări pe anul trecut şi pe 2009. Este o anchetă în curs, iar cazul e grav, pentru că s-au folosit ilegal datele personale ale unor pacienţi, s-au falsificat ştampile şi parafe, s-a uzat de identitatea unor medici", spune Oana Ungur. Motiv pentru care reprezentanţii CAS au sesizat deja Poliţia, cerând identificarea autorului. Deocamdată, de negăsit...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu