Dr. Olga Simionescu a vorbit despre medicamentele folosite pentru COVID-19, dar și despre studiile și cercetările disperate care se fac în acest sens.
Un număr de 80 de studii clinice cu medicamente care ar putea fi folosite pentru COVID-19 au loc în lume, spune prof.dr. Olga Simionescu. Remdesivir, folosit prima data la pacienţii de pe vasul de croaziră din Japonia, conceput inițial pentru tratamentul Ebolei, este folosit şi de medicii români.
Prof. Dr Olga Simionescu spune că, în aşteptarea vaccinului, peste 80 de studii clinice cu medicamente sunt în desfăşurare în lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„Să nu credeţi că nu cer şi studiile timp, însă pentru pacienţii critici se fac încercări disperate, din care unele dau rezultate. Deci nu au aprobare FDA, însă omenirea este în pandemie şi se folosesc. Studiul multicentric international se numeşte Solidarity şi compară între ele molecule din 10 ţări. Două stele răsar pe cer astăzi: Remdesivirul şi Tocilizumabul", spune Dr. Simionescu.
Potrivit expertului, Remdesivirul a fost dat pentru prima dată la pacienţii de pe vasul de croazieră din Japonia, care erau într-o formă severă, ca o încercare disperată şi a dat rezultate excelente.
Bruce Aylward, director adjunct OMS, citat de Le Monde, spune: „Nu există actualmente decât un singur medicament la care ne gândim că ar putea avea eficienţă, Remdesivir".
Prof. Simionescu explică faptul că medicamentul a fost conceput iniţial pentru tratamentul Ebola şi acţionează prin inhibarea unei proteine a virusului. Specialiştii români dispun de medicament şi l-au inclus în schema terapeutică prin programul de sănătate.
„Paolo Ascierto, imunolog celebru în lupta cu melanomul cutanat, medic italian din Napoli, a dat tocilizumab, un medicament folosit în artrita reumatoidă, la pacienţii Covid cu pneumonie formă severă şi a obţinut rezultate foarte bune, pacienţii scăzând necesarul de oxigen. El indică faptul că boala declanşează creşteri de interleukine şi că acest inhibitor de IL -6, aprobat de FDA din 2017 pentru artrita reumatoidă dă rezultate. Comisia Naţională de Sănătate a Chinei a incluz Tocilizumab în ghidul naţional de tratament Covid 19".
Prof. dr. Olga Simionescu lucrează la Spitalul Colentina, spital de suport pentru Institutul Matei Balş din Capitală. Aceasta explică şi ce se va întâmpla cu pacienţii care au nevoie de terapie biologică.
„Astăzi s-au stabilit paşii pentru circuite în caz de adăpostire a pacienţilor cu Covid. Se lucrează în echipe pluridisciplinare cu medicii din cele două spitale. Pacienţii care nu sunt infectaţi cu SARS Cov 2 şi se află pe terapie biologică vor primi scrisoarea medicală de la rezidenţi la poarta spitalului, apoi medicul de familie va fi asistat telefonic de către rezidenţi în completarea pe computer a formularului special, iar pacienţii îşi vor procura medicaţia de la farmaciile din oraş".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu