Medicamentele din sânge ar putea fi detectate cu ajutorul transpirației de pe degete

foto: Freepik
foto: Freepik

Antibioticele din "sistem" pot fi depistate ușor și cu ajutorul transpirației.

Un studiu recent realizat de Universitatea Surrey din Anglia a demonstrat că antibioticele pot fi detectate în sânge prin analiza transpirației de pe degete, obținând rezultate aproape la fel de precise ca cele ale unui test de sânge, scrie Interesting Engineering.

Tuberculoza, una dintre principalele cauze de deces din cauza bolilor infecțioase la nivel global, continuă să reprezinte o provocare majoră pentru sănătate, cu aproximativ 1,3 milioane de decese înregistrate în 2022. Deși tuberculoza se poate trata cu medicație adecvată, mulți pacienți întâmpină dificultăți în respectarea regimului de antibiotice prescris, ceea ce poate conduce la dezvoltarea rezistenței la medicamente.

Pentru a îmbunătăți monitorizarea progresului tratamentului pacienților, cercetătorii de la Universitatea din Surrey au recurs la analiza transpirației de pe degete pentru testarea medicamentelor. Inspirându-se de la criminaliști, au colectat probe de transpirație, sânge și salivă de la pacienți spitalizați în timpul pandemiei COVID-19. S-a descoperit că prelevarea transpirației de pe deget este mai facilă și neinvazivă în comparație cu recoltarea de sânge și salivă.

Astfel, într-un studiu cu zece pacienți cu tuberculoză, cercetătorii au detectat cu succes antibiotice și metaboliți ai medicamentelor în probele de transpirație de pe deget, demonstrând o precizie ridicată.

Când e cel mai bun moment pentru testare

Studiul a arătat că cel mai bun moment este între una și șase ore după administrarea medicamentului, oferind informații valoroase pentru monitorizarea eficacității tratamentului. Această metodă total neinvazivă ar putea revoluționa tratamentul tuberculozei, asigurând un mijloc mai rapid și mai confortabil de verificare a respectării regimului medicamentos. Dr. Katie Longman, coautoare a studiului, a evidențiat impactul potențial al acestei tehnici inovatoare asupra furnizării de asistență medicală, subliniind că ar putea simplifica procesele de monitorizare a medicamentelor și îmbunătăți confortul pacienților.

Prin identificarea legăturii între concentrațiile de medicamente din sânge și cele din transpirația degetului, studiul aduce în prim-plan noi perspective pentru monitorizarea și testarea medicamentelor în diverse cadre medicale. În ansamblu, cercetarea subliniază potențialul analizei transpirației digitale în mediile clinice, deschizând calea pentru îmbunătățirea monitorizării bolilor și prescrierii medicamentelor în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel