Oamenii cumpără medicamente pe care le abandoneză în tot felul de sertare și cutiuțe, uitându-le acolo. Doar că atunci când au nevoie de ele constată că au expirat și se grăbesc să le arunce la coșul de gunoi.
"Aşa cum în farmacie farmacistul este obligat să aranjeze produsele în funcţie de termenul de valabilitate, la fel ar trebui aranjate şi acasă. Este esenţial ca data de pe cutii sau de pe blistere să fie verificată, mai ales dacă există un stoc cu produse. În cazul medicamentelor din farmacii sau depozite, termenul mai poate fi extins dacă Agenţia Naţională a Medicamentului dă un aviz după ce analizează produsele, dar vorbim strict de serii. Dacă un medicament expirat se găseşte la o persoană fizică, nu se cunosc condiţiile în care acele pastile au fost păstrate şi atunci ele trebuie duse la o farmacie pentru a fi distruse", a spus farmacistul Marius Bojiţă pentru Adevărul.
Gestul relfex al oamenilor este să arunce la coșul de orice produse care nu le mai trebuie. Însă, în cazul medicamentelor expirate, ar trebui să s egândească de două ori înainte pentru că-și pot pune sănătatea în pericol:
"Medicamentele inutilizabile nu trebuie aruncate la gunoi, întrucât pot fi dăunătoare pentru sănătate și pentru mediu (...) În timp, intemperiile distrug ambalajul, iar substanțele chimice prezente în medicamente sunt spălate de apa de ploaie, ajungând în levigat. Dacă depozitul de deșeuri este unul care nu respectă noile cerințe ecologice, nu deține stație de epurare sau nu are geo-membrană, așa cum este cazul pentru cel puțin jumătate din deponeele de deșeuri din România, levigatul poate ajunge în pânza de apă freatică. Există astfel riscul ca apa să fie consumată de populație direct din puțuri și fântâni, fără să fie tratată în prealabil. Vă spun asta pentru că au fost semnalate multe cazuri de îmbolnăviri din această cauză", spune Cosmin Mănăilă, director reglementări Stericycle România, potrivit doctorulzilei.ro.
Vezi și: Casa Poporului, bântuită. Arhitectul șef, mărturisire: Morți zidiți în pereți
Există și reglementări stricte în cazul medicamentelor expirate care prevăd clar modul în care acestea trebuie distruse:
„Medicamentele inutilizabile sunt încadrate în categoria deșeurilor periculoase și trebuie eliminate în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale, conform Catalogului European al Deșeurilor, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr. 856 din 2002", spune Cosmin Mănăilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News