Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a desfășurat vineri dimineață, un miting de susținere a medicilor în Piața Victoriei.
Tema protestului a fost ”Demnitatea şi onoarea profesiei de medic şi repoziţionarea în societatea civilă”. Medicii prezenți au afișat numeroase pancarte, pe care scria: ”Decență, finanțare, protocoale! Nu mizerie, dispreț și controale!”. ”Cu respect ne tratăm pacienții în țară, cu respect tratați-ne ca să rămânem!”, ”Protocoalele care salvează vieți!”, ”Românii vor muri în țară, cu medici goniți afară!”, ”Vrem legi în spirit democratic european!”.
În lista de revendicări a medicilor prezenți la miting s-a aflat și protejarea demnitatății profesiei de medic, mai ales după scandalul iscat la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Cadrele medicale susțin că ar fi terorizate de procurori, iar exercitatea profesiei lor ar avea de suferit în aceste condiții.
”În cazul Sf. Pantelimon, în această direcție nu avem cum să ne substituim justiției, care trebuie să își facă treaba, dar depinde și cum își face treaba. În timpul anchetei nu prea e legal să se scape informații către presă, făcându-se un linșaj mediatic în piața publică, ca să își justifice promovarea ierarhică. Ar fi o idee să sesizăm CSM privind scurgerea de informații în timpul anchetei”, a spus dr. Cosmin Alexandrescu, pentru DC News.
”Colegii sunt terorizați, nu mai pot să își facă meseria, fiindcă le este teamă că vine procurorul și îi bagă în arest. Eu am fost audiat de procuror și amenințat că dacă nu spun ce vrea procurorul voi fi băgat la pușcărie. Colegii sunt speriați de procurori. Acum, în România, medicii sunt speriați, nu mai au curaj să facă operații. Medicul ar trebui să aibă chiar imunitate!”, a spus un medic protestatar, pentru DC News.
”Demnitatea acestei profesii nu trebuie compromisă din cauza unor greşeli individuale, ci trebuie reafirmată prin transparenţă, educaţie continuă şi empatie faţă de pacienţi. Onoarea profesiei de medic se referă la încrederea pe care societatea o are în competenţele şi valorile acestui specialist. Fiecare medic are datoria morală de a menţine standardele de excelenţă şi integritate, însă acest lucru trebuie sprijinit şi de o relaţie corectă cu societatea civilă.
Încrederea între pacient şi medic este esenţială şi trebuie cultivată prin deschidere, comunicare şi respect reciproc. Repoziţionarea medicilor în societatea civilă necesită un efort colectiv atât din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cât şi din partea publicului larg şi a instituţiilor media”, subliniază un comunicat de presă al Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA). Citește mai multe detalii aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News