O scrisoare care circulă între medici pune o întrebare de actualitate pentru toți românii: Ne întoarcem azi în anii `70 ? Și dacă este așa, cine își asumă public rolul lui Ceaușescu ?
Iată ce nu știe publicul despre desființarea unor clinici de vârf din România.
”Peste 60% din bolnavii Romaniei sufera de boli cardiovasculare ( dublu fata de media europeana). Din acest motiv, inca din anii `50, Profesorul CC Iliescu a infiintat spitalul ASCAR (asistenta cardiacilor din Romania), centru de excelenta nu doar in tratamentul bolilor de profil ci si in formarea de medici si dezvoltarea si coordonarea unei retele de asistenta a cardiacilor. Reteaua a fost extinsa ulterior la nivel national, fiind una dintre primele din Europa la aceea vreme.
Ulterior, tot printr-o decizie politica, in anii `70, ASCAR-ul a fost desfiintat prin inglobarea in… spitalul Fundeni.
La mijlocul anilor `90 aceasta eroare a fost corectata, si au fost infiintate Institute de profil la Bucuresti, Cluj Timisoara, Tg.Mures, Craiova, Iasi, pornind de la o necesitate si de la modelul unor tari europene dezvoltate.
Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare CC Iliiescu este cel mai mare institut de profil din tara, prin volumul si calitatea activitatii medicale, prin activitatea didactica de formare de noi specialisti, prin activitatea de cercetare (centru de excelenta). Dupa reinfiintare, Institutul s-a dezvoltat continuu, ajungand in prezent la performante in domeniul cardiologiei si chirurgiei cardiovasculare comparabile cu marile centre de profil europene.
Din punct de vedere al performantei medicale, in ultimii 5 ani, indicele de complexitate al cazurilor tratate in Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare CC Iliiescu s-a situat pe locul 1-3 la nivel national, numarul cazurilor tratate a crescut (in ciuda reducerii nr. de paturi), durata medie de spitalizare a scazut. Actvitatea de urgenta, acopera peste 50% din urgentele chirurgicale majore de profil la nivel national.
Ca performanta economica,in Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare CC Iliiescu, nivelul cheltuielilor de personal a fost de cca 35% , spitalul nu are datorii ( dimpotriva CASMB are datorii catre spital), fondul de acumulare a atins in 5 ani cca 1 milion EUR ( cheltuit in 2010 pentru a finanta sistemul de sanatate din Romania).
Inglobarea Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare CC Iliiescu in Institutul Fundeni – unitate cu performante medicale remarcabile, dar cu indicatori de eficienta modesti ( ICM maxim ½ fata de al CC Iliescu, datorii cronice,etc.), si fara profil de urgenta, ar avea drept principale consecinte imposibilitatea tratarii urgentelor cardiovasculare – in prezent rezolvam cca 50% din urgentele chirurgicale de profil din Romania- si desfiintarea unuia dintre cele mai performante (medical si economic) spitale din Romania.
Distrugerea Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare CC Iliiescu, cel mai mare centru din reteua de ingrijire a bolilor cardiovasculare din Romania, institut care nu doar trateaza bolnavi, dar are si rol de formare de specialist pentru toata tara, de for metodologic si centru de excelenta in cercetare,cu programe de preventive in domeniu, va duce inevitabil la distrugerea acestei retele, cu consecinte importante in domeniul sanatatii publice, ingradind oamenilor un drept fundamental – accesul la sanatate.
Germania are un “Institut al Inimii” in fiecare din marile regiuni, noi la fel, dar vrem sa le desfiintam fara nici o justificare medicala sau economica. Puternicii zilei sunt linistiti – pot oricand lua avionul la Viena daca au o problema de sanatate; atentie insa, in cazul unei urgente cardiovasculare nu prea ai timp sa ajungi la avion.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News