Rezerva ovariană este potențialul de reproducere rămas în cele două ovare ale unei femei, în funcție de numărul și calitatea ovulelor. O femeie se naște cu un număr finit de ouă și corpul ei nu mai poate crea pe parcurs.
Conform concluziilor unui studiu pe animale mici, femelele de șobolani expuse la un țipăt și-au redus infertilitatea.
Studiul a fost publicat în revista Endocrine Society, Endocrinology.
„Am examinat efectul stresului asupra rezervei ovariene folosind un model de sunet tip țipăt”, a spus Wenyan Xi, dr., de la Spitalul Universității Xi'an Jiao Tong din Xian, China. „Am descoperit că femelele de șobolan expuse la sunetul țipetelor au scăzut rezerva ovariană și au scăzut fertilitatea”.
Cercetătorii au expus femelele de șobolan la un țipete timp de 3 săptămâni și au analizat efectul asupra hormonilor lor sexuali, numărul și calitatea ouălor și capacitatea lor de a rămâne însărcinate și de a avea copii după împerechere.
Ei au descoperit că țipetele au scăzut nivelul de estrogen și hormon anti-mullerian la șobolani.
Estrogenul este un grup de hormoni care joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea reproducerii, iar hormonul anti-mullerian este un hormon produs de ovare care ajută la formarea organelor de reproducere.
Când sunetul țipetelor a scăzut, numărul și calitatea ouălor femeilor a scăzut mai puțin abrupt.
„Pe baza acestor constatări, sugerăm că stresul poate fi asociat cu o rezervă ovariană redusă”, a spus Xi. „Este important să se determine o asociere între stresul cronic și rezerva ovariană, deoarece acest lucru poate extinde aprecierea noastră asupra limitărilor intervențiilor clinice actuale și poate oferi o perspectivă valoroasă asupra cauzei rezervei ovariene diminuate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News