În 2018, un MIG 21 s-a prăbușit în timpul unei demonstrații, la Fetești, iar pilotul nu a reușit să se catapulteze.
Publicitate
De fapt, nici nu a avut timp să încerce, prima sa grijă fiind să îndrepte avionul cât mai departe de spectatori, să-i protejeze pe civili. De cel puțin cinci-șase ori am citit astfel de știri în ultimii 30 de ani. Lângă Câmpia Turzii, un pilot a murit ca să evite o prăbușire peste câteva case. Altul s-a accidentat grav, catapultându-se prea târziu, numai după ce a finalizat manevra de îndepărtare de o zonă locuită. Înainte de a se salva pe ei, piloții aveau grijă să nu-i pună în pericol pe ceilalți. Cred că pot fi numiți eroi, chiar și în timp de pace.
Ce vor face medicii numiți astăzi ”eroi, în luptă cu pandemia” când vor fi disponibile arme cu care putem învinge COVID-19?
Doi sau trei dintre ei s-au exprimat deja public: vaccinul nu e suficient testat, să nu riscăm prea mult, nu știm ce efecte are pe termen lung etc.
Nu poți obliga pe nimeni să se vaccineze. Or mai fi și alți precauți, care gândesc la fel. E dreptul lor să moară de COVID sau să bolească două săptămâni, în chinuri atroce, ca să evite o înroșire a pielii ori o contaminare cu tiomersal (care, apropo, nu se mai folosește de 40 de ani pentru conservarea vaccinurilor, dar nici citirea prospectului nu e obligatorie, prin lege).
Totuși, în cazul medicilor, s-ar spune că siguranța pacientului primează. Adică ar spune asta jurământul lui Hipocrate, cuvintele mari de la televizor, textele despre sacrificiul de sine etc.
Piloții militari iau asupra lor riscuri infinit mai mari decât ipoteticele riscuri ale vaccinării. Nu i-am auzit să se plângă în presă, nici măcar după ce ies la pensie. Nu cred că e bine ca o mămăiță de 80 de ani, plină de comorbidități, să fie operată de cataractă de un oftalmolog care nu s-a vaccinat și ar putea să-i dea, pe lângă cristalinul artificial, și un pic de COVID.
Piloții care se tem, sau cei care nu au încredere în aparatura de bord, nu trec testul psihologic și sunt opriți de la zbor. Mă aștept de la medicii care au temeri și nu sunt dispuși să-și protejeze pacienții, vaccinându-se, să stea un an-doi acasă, până trece pandemia. Astfel, sunt și ei feriți de riscurile vaccinării, sunt și pacienții la adăpost de o contaminare în timpul actului medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu