Reprezentanţii medicilor de familie precizează că depunerea dosarelor nu presupune acordul implicit de semnare a contractelor în forma actuală, ci doar disponibilitatea de contractare cât mai rapidă după soluţionarea conflictului.
Reprezentaţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au participat la "prima încercare de deschidere a dialogului cu CNAS la iniţiativa Ministerului Sănătăţii", astfel cum descriu întâlnirea de miercuri de la MS.
În cadrul acestei întâlniri au fost abordate cele mai importante probleme din cauza cărora medicii refuză să semneze contractele individuale, în baza normelor actuale la Contractul-Cadru, informează Mediafax.
"Am solicitat crearea unei strategii care să sprijine asistenţa medicală de ambulator (asistenţa medicală primară, ambulatoriul de specialitate, îngrijiri paliative, laboratoare etc), deoarece aceasta este recunoscută în toate ţările ca fiind mai ieftină şi mai eficientă, baza oricărui sistem de sănătate. Ne reafirmăm poziţia de a fi de aceeaşi parte a baricadei cu pacienţii noştri şi cu colegii din celelalte asociaţii ale Alianţei pentru Sănătate din România", se arată într-un comunicat comun transmis de cele două organizaţii.
De asemenea, s-au discutat atât probleme tehnice care afectează drepturile pacienţilor, imposibilitatea de a edita cardurile în timpul consultaţiilor, dar şi problemele grave legate de subfinanţarea cabinetelor şi care pun în primejdie capacitatea asistenţei primare de a-şi susţine în continuare cabinetele.
Medicii de familie au mai solicitat preşedintelui CNAS "să retragă acuzaţiile nefondate şi calomnioase la adresa medicilor de familie şi să creeze un parteneriat firesc şi civilizat cu medicii".
"Solicităm caselor judeţene să respecte legea şi să înceteze presiunile asupra medicilor cu privire la depunerea dosarelor şi contractarea pentru 2011. Reamintim că în conformitate cu art. 4 din Contractul-Cadru, casele de asigurări au obligaţia de a anunţa prin toate mijloacele începerea perioadei de contractare cu minimum 5 zile lucrătoare înainte. Abia după această perioadă poate începe primirea dosarelor, într-un număr de zile suficient pentru a nu crea cozi inacceptabile. Depunerea dosarelor nu presupune acordul implicit de semnare a contractelor în forma actuală, ci doar disponibilitatea de contractare cât mai rapidă după soluţionarea conflictului", potrivit celor două organizaţii al medicilor.
SNMF şi FNPMF precizează că aşteaptă soluţionarea cât mai urgentă a acestor probleme, "cu atât mai mult cu cât Ministerul Sănătăţii şi-a arătat disponibilitatea de a încerca rezolvarea lor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci