Medicii de familie, mesaj ferm pentru Guvern. "Pericol pentru pacienţi şi medici"

O decizie a Guvernului i-a luat prin surprindere pe medicii de familie din întreaga Românie. Specialiștii atrag atenția asupra pericolului care-i paște atât de paceinți, cât și pe medici, în cazul în care  utilizarea cardului de sănătate pentru consultațiile la cabinet va redeveni obligatorie

Medicii de familie sunt surprinşi de intenţia Guvernului de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultaţiile la cabinet începând cu data de 01 octombrie 2020. Utilizarea acestuia a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă determinate de pandemia de coronavirus, scrie Agerpres. 

Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia ca manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condiţiile unui sistem informatic nefuncţional? Repetarea blocajelor din sistem şi crearea din nou a cozilor la uşa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?

Măsura vine în contextul unei nemulţumiri justificate a medicilor de familie faţă de modul în care a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera adeverinţe, în vremuri în care "neînsemnatul" medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate.

Siguranţa pacienţilor trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncţional!



Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectaţi cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienţilor la uşile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carenţe de funcţionare.

De-a lungul pandemiei, medicii de familie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să îşi asume îngrijirea pacienţilor şi să se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei, informează Agerpres. 

SNMF atrage atenţia guvernanţilor că pentru a rezolva problemele din sistemul medical este suficient să se consulte cu practicienii şi vor avea surpriza unor soluţii simple, aplicabile şi adecvate. Vor fi evitate perioade cu reglementări contradictorii, nemulţumiri şi critici justificate. Un exemplu relevant este procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacienţii COVID19, care s-a făcut pe baza unei legislaţii elaborate cu grave deficienţe.

Reamintim domnilor guvernanţi că suntem în plină stare de transmitere comunitară a infecţiei cu SARS COV 2! Medicii de familie cer să fie lăsaţi să interacţioneze eficient şi uman cu pacienţii lor!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel