Medicii din Italia refuză să devină „informatori” privind cazurile de maternitate surogat: Etica medicală prevalează

Sursa foto: Marco Zac via Reuters Connect
Sursa foto: Marco Zac via Reuters Connect

Tensiunile dintre guvernul italian și comunitatea medicală escaladează după ce ministrul Familiei, Eugenia Roccella, a cerut medicilor să raporteze cazurile suspecte de maternitate surogat, considerată acum infracțiune cu jurisdicție universală, după votul din Parlament. Medicii au reacționat rapid, subliniind că sunt obligați să respecte secretul profesional și nu pot acționa ca informatori.

Citește și: Cea mai eficientă metodă de învățare, de la un profesor emerit: De ce să NU înveți noaptea, ce se întâmplă în creier

Într-o intervenție la emisiunea „Tagadà” difuzată pe La7, Eugenia Roccella a explicat ce ar trebui să facă un medic în situația în care doi părinți de același sex se prezintă pentru a înregistra un certificat de naștere emis în străinătate: „Un funcționar public, inclusiv un medic, are obligația de a raporta cazurile suspecte de încălcare a legii privind maternitatea surogat către procuratură. Apoi se va stabili ce măsuri trebuie luate.”

Cu toate că legea privind sarcina pentru alții nu are efect retroactiv, Roccella speră că aceasta va avea un „efect puternic de descurajare”. Ea a menționat, de asemenea, că în Italia există o procedură care protejează drepturile copiilor și permite partenerului părintelui biologic să fie recunoscut ca părinte.

Comunitatea medicală a respins ferm solicitarea ministrului. Filippo Anelli, președintele Federației Naționale a Ordinelor Medicilor din Italia (Fnomceo), a subliniat că datoria medicului este de a îngriji pacienții, conform Constituției Italiei și codului deontologic, iar această obligație prevalează asupra oricăror alte cerințe.

Medicul are obligația de a proteja pacientul și de a menține relația de încredere. Potrivit Codului Penal, medicii sunt exonerați de la obligația de a raporta un pacient atunci când acest lucru ar expune persoana asistată la proceduri penale. În acest context, a raporta un caz suspect de maternitate surogat ar pune în pericol această relație de încredere și, implicit, sănătatea pacienților”, a explicat Anelli.

Roccella a răspuns criticilor, afirmând că există o confuzie între obligațiile juridice și cele medicale. „Este clar că îngrijirea pacientului este întotdeauna prioritară, dar în acest caz nu discutăm despre o problemă de sănătate a celor care au comandat o maternitate surogat, ci despre respectarea legii. Cea care ar avea nevoie de îngrijire ar fi, eventual, mama surogat”, a adăugat ministrul.

Ministrul a amintit și de articolul 12 din legea 40/2004, care sancționează penal nu doar practicarea maternității surogat în Italia, ci și organizarea și promovarea acesteia. „Este vorba de organizații comerciale complexe care implică diferite profesii, inclusiv cea medicală. În multe alte cazuri, inclusiv atunci când vorbim despre victime ale violenței sau traficului de organe, există o obligație de a raporta. Acest subiect trebuie tratat cu responsabilitate”, a concluzionat Roccella.

Opiniile publice sunt împărțite. Opoziția politică și grupurile de advocacy LGBT+ au criticat dur noua legislație, acuzând că aceasta creează „copii de categorie A și B”, iar Asociația Luca Coscioni a anunțat că va contesta legea în tribunale. Deja 30 de cupluri au pregătit dosare pentru a ataca noua lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel