Un nou studiu alarmant arată că populaţia care se confruntă cu orbirea din naştere sau cu pierderea vederii s-ar putea dubla în câţiva ani.
Concret, până în 2050 aceste afecţiuni ar putea afecta aproape 900 de milioane de oameni. Astăzi, sunt aproximativ 340 de milioane de oameni afectaţi, conform unui studiu preliminar publicat în The Lancet.
Cercetătorii, conduşi de Rupert Bourne, profesor de oftalmologie la Universitatea Ruskin din Marea Britanie, au examinat peste 500 de studii care arată probabilitatea de orbire şi pierdere a vederii, lucru care le-a permis să facă această previziune pentru următoarele trei decenii, scrie Medical Express.
Studiul nu a fost încă verificat, dar estimează că în acest moment, la nivel mondial, sunt 43 de milioane de orbi, 295 de milioane de oameni se confruntă cu probleme majore de vedere, în timp ce 257 de milioane au probleme mici. Deşi riscul de orbire a scăzut cu 28 la sută în cazul persoanelor de peste 50 de ani în ultimele trei decade, creşterea populaţiei a crescut, de fapt, cifrele.
Folosindu-se tocmai de acest model, autorii studiului prezic o creştere uriaşă în numărul persoanelor cu probleme de vedere în următorii 30 de ani, dacă nu se iau măsuri.
"Este încurajator că prevalenţa orbirii a scăzut în ultimele 3 decenii, dar progresul nu ţine pasul cu nevoile, din cauza creşterii populaţiei. Ne confruntăm cu provocări enorme în ceea ce priveşte evitarea problemelor de vedere, pe măsură ce populaţia creşte şi îmbătrâneşte. Una dintre problemele cu care ne confruntăm când adunăm date este că informaţiile nu sunt exacte pentru multe ţări, inclusiv Marea britanie. Avem nevoie de aceste date pentru a trasa o strategie eficientă de sănătate publică", a explicat Rupert Bourne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu