Medicii trag un semnal de alarmă după o creştere alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus. Dr. Beatrice Mahler, directorul Institutului Marius Nasta afirmă că stocurile de remdesivir se termină mult mai repede acum.
„Cu siguranță există posibilitatea de adaptare, dar nu trebuie să uităm că orice alocare de paturi din zona COVID înseamnă scăderea de paturi pentru pacientul cronic sau pentru pacientul care are o afecțiune acută și necesită spitalizare. Rețeaua de sănătate este aceeași și trebuie să găsim soluții pentru toți pacienții. Când prin respectarea regulilor putem să reducem numărul de cazuri, cred că trebuie să o facem”, a precizat ea.
Întrebată dacă se așteaptă ca sistemul sanitar să ajungă în prag de colpas, dr. Beatrice Mahler a răspuns: „Nu cred că suntem în zona în care putem vorbi de colaps, pentru că structura sistemului sanitar este împărțită în COVID și non-COVID. Cu siguranță teritoriul COVID prinde tot mai mult teren și acest lucru se face în detrimentul altor afecțiuni”.
„Observ în ultima perioadă că la Institutul Marius Nasta ajung pacienți care cu adevărat au nevoie de asistență medicală susținută de oxigen, de terapie complexă și aș putea să vă spun că stocurile de Remdesivir care altă dată ajungeau la aceeași cantitate două săptămâni, acum se termină în trei-patru zile”, a spus managerul Institutului Marius Nasta.
„Există o colaborare cu Ministerul Sănătății și stocurile sunt refăcute cât de repede se poate dar acest lucru îmi atrage atenția că pacientul care ajunge în ATI este un pacient cu formă severă, care are nevoie de terapie complexă și acest lucru cu siguranță s-a schimbat în ultimele două săptămâni. Institutul Marius Nasta, din momentul în care Ministerul Sănătății a avut Remdesivir pentru unitățile sanitare, a primit mereu la solicitare acest medicament și din fericire l-am avut până în acest moment. Sperăm că lucrurile vor rămâne așa și vom putea oferi tratament cât mai eficient pacienților noștri”, a subliniat medicul, la Digi24.
Beatrice Mahler a amintit că tratamentul cu Remdesivir se administrează pacienților care fac forme severe de COVID-19.
„Chiar dacă primește oxigenoterapie, chiar dacă avem un supliment de oxigen de 7, 8 chiar 10 litri pe minut, saturația nu depășește 90% și atunci știm că starea pacientului este extrem de afectată. Acest lucru se corelează cu imginea radiologică, care de regulă arată un plămân blocat de citochine, care nu mai permit ca oxigenul să între în sânge și atunci se decide administrarea acestui tratament. Este importantă terapia completă însă nu ajunge Remdesivir și nu este medicament minune, dar este un medicament care ajută alături de celelalte și administrat pacienților cresc șansele de supraviețuire”, a precizat directorul Institutului Marius Nasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News