Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a organizat, vineri dimineață, un miting de apărare a medicilor în Piața Victoriei.
Medicii din ambulator au ieșit în stradă și au organizat un miting de susținere a cadrelor medicale, cu tema ”Demnitatea şi onoarea profesiei de medic şi repoziţionarea în societatea civilă”.
Aceștia au afișat câteva pancarte, pe care scria: ”Cu respect ne tratăm pacienții în țară, cu respect tratați-ne ca să rămânem!”, ”Protocoalele care salvează vieți!”, ”Românii vor muri în țară, cu medici goniți afară!”, ”Vrem legi în spirit democratic european!”, ”Decență, finanțare, protocoale! Nu mizerie, dispreț și controale!”.
Foto DC News
Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator, a subliniat cazul Pantelimon, care a fost doar picătura ce a umplut paharul, fiind acuzate probleme de sistem. Medicii prezenți la protest au spus că sunt de fapt toți revoltați de modul în care au fost tratați colegii lor.
Cu privire la respectul față de medici, Dr. Cosmin Alexandrescu a spus: ”Este o problemă foarte mare a Colegiului Medicilor, pentru că, așa cum CSM se pronunță când se aduc atingeri independenței justiției de anumite declarații, așa ar fi trebuit și în cazul Pantelimon ca, în prima zi, Colegiul să reacționeze, dar nu implicându-se în anchetă! Ar fi trebuit să spună că acest lucru nu se face corect, că este vorba despre prezumție de nevinovăție etc.
Colegiul din București s-a implicat, dar Colegiul pe țară? Domnul profesor Coriu a apărut târziu, când lucrurile erau deja aranjate, după 10 zile, și nu a cerut nimic concret. De ce nu poți să dai un comunicat, că modul în care se desfășoară această anchetă aduce atingere corpului medical?”
Nemulțumiri față de Casa de Asigurări de Sănătate. Nevoia de finanțare
”Noi avem pregătită o plângere la Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă din partea Casei de Asigurări, pe de o parte, ca autoritate, Articolul 8 din Legea Concurenței, pe partea cu tarifele. A doua este pe definirea Casei Naționale de Asigurări, ca întreprindere, conform Articolului 6 din Legea Concurenței. Asta ar fi un aspect. Un al doilea aspect este faptul că avem în lucru un studiu făcut de o entitate terță independentă cu privire la finanțarea ambulatoriului și necesarul de finanțare, pe diferite sectoare, specialități, ca să existe un argument clar pus pe masă”, a spus Dr. Cosmin Alexandrescu.
Dia Ahmad, doctor român cu origini libaneze, ne-a spus că în Liban a existat un caz în care un procuror a dispus reținerea unui cadru medical, iar a doua zi, tot sistemul medical a intrat în grevă. Acuzația nu a fost dovedită, procurorul ajungând el însuși condamnat la 1 an și jumătate de închisoare.
Foto DC News
”Profesiunea de medic a fost, de-a lungul timpului, una dintre cele mai respectate şi admirate din societate. Încărcată de o responsabilitate enormă, aceasta nu doar că gestionează sănătatea şi vieţile oamenilor, dar este şi un pilon esenţial în menţinerea unui echilibru social şi moral. Demnitatea şi onoarea acestei meserii reprezintă valori fundamentale care trebuie protejate şi consolidate, chiar şi – sau mai ales – în momentele de criză”, conform unui comunicat al APMA.
”În ultimii ani, imaginea medicilor a fost grav afectată de anumite incidente mediatizate care au umbrit prestigiul acestei profesii. Este important să recunoaştem că, în ciuda câtorva cazuri izolate de abateri, majoritatea medicilor îşi îndeplinesc cu onoare şi profesionalism atribuţiile, cu sacrificii personale enorme. Demnitatea profesiei de medic derivă din devotamentul pentru viaţă, din misiunea de a pune binele pacientului pe primul loc şi din integritatea morală cu care fiecare profesionist trebuie să îşi trateze pacienţii. Medicul nu este doar un specialist al ştiinţei, ci şi un sprijin psihologic şi uman pentru cei aflaţi în suferinţă. Vezi aici continuarea și mai multe detalii!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News