Un studiu asupra documentelor din China vine să arate că practica de a preleva organe de la condamnații la moarte a fost răspândită cel puțin 35 de ani până în 2015, când Beijingul a promis că o va interzice, dar ar putea continua și astăzi.
Prelevarea de organe se face de la condamnații la moarte chiar înainte de executarea sentinței și fără a le cere permisiunea.
Povestea era din păcate cunoscută, dar acum noi dovezi arată amploarea practicii pe care Beijingul pretinde că a interzis-o din 2015, dar, până atunci, timp de 35 de ani, începând din 1980, cel puțin 300 de medici au fost transformați în executori ai pedepsei cu moartea în cel puţin 56 de spitale diferite din Republica Populară Chineză.
Un studiu publicat în American Journal of Transplantation, de către chirurgul israelian Jacob Lavee și cercetătorul australian Matthew Robertson, a analizat aproape 3.000 de rapoarte clinice în limba chineză care descriu ceea ce se întâmplă.
Identitatea tuturor donatorilor prizonieri rămâne de asemenea, necunoscută, iar controversele s-au concentrat de mult timp asupra faptului dacă prizonierii politici, cum ar fi practicanții Falun Gong și musulmanii uiguri au fost folosiți ca sursă de organe.
„Când a fost deschis pieptul donatorului, incizia de pe peretele toracic era palidă și fără sânge, iar inima era violetă și bătea slab. Dar bătăile inimii au devenit puternice la scurt timp după intubarea traheală și oxigenare. Inima donatorului a fost extrasă cu o incizie”, au scris câțiva medici de la un spital din Wuhan, care plecaseră în 1994 pentru a obține o inimă de care aveau nevoie pentru un transplant de la un condamnat la moarte, potrivit Today.
După cum subliniază cei doi cercetători, într-un articol publicat în Wall Street Journal, ”observând ocazional că donatorul era conectat la un ventilator (”intubarea traheală”) în timpul intervenției chirurgicale, medicii dezvăluie din neatenție că donatorul era în viață când a început operația”, dar ”pentru ca o declarație de moarte cerebrală să fie legitimă, donatorul de organe trebuie să-și fi pierdut capacitatea de a respira spontan și să fi fost deja intubat”, subliniază cei doi cercetători.
Cercetarea vorbește despre zeci de rapoarte în care moartea cerebrală a fost declarată înainte ca donatorul să fie intubat, adică în timp ce acesta era încă în viață.
Unii deținuți ar fi fost intubați imediat înainte de operație, iar alții niciodată. Se știe de multă vreme că China recoltează organe de la prizonierii condamnați la moarte, ca parte a unui comerț profitabil la scară largă.
Plângerea provine adesea din partea minorităților religioase precum Falun Gong și musulmanii uiguri, iar o instanță independentă cu sediul la Londra a descris practica ca fiind o crimă împotriva umanității și potențial genocid.
În ciuda promisiunilor Beijingului, cei doi cercetători susțin că ”deși China susține că a încetat să mai folosească prizonieri pentru transplanturi în 2015, cercetările noastre ridică îndoieli în acest sens”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News