Medicina de călătorie, program nou de specializare

Dată fiind creșterea masivă din turism, Ministerul Sănătății vrea să dezvolte un program de formare de specialiști cu competenţă în domeniul medicinei de călătorie. Acesta are drept scop, pe lângă specializarea medicilor, creşterea numărului de consultaţii înaintea unor deplasări în străinătate, dar și modul de reacție în cazul apariției unor epidemii, dat fiind faptul că, practic, în ziua de azi orice boală transmisibilă e la un avion distanță. Specializarea se va face în două centre medicale din Bucureşti şi Constanţa.

În referatul de aprobare al Ordinului de ministru se arată că Medicina de călătorie vizează nu numi prevenirea și tratarea bolilor tropicale, „ci un ansamblu de patologii ce pot să apară sau pot fi agravate în cursul călătoriilor". „Intensificarea turismului atrage după sine necesitatea dezvoltării informației în acest domeniu, iar problemele de sănătate ale călătorului internațional sunt sau pot deveni probleme de sănătate publică", arată inițiatorii proiectului care este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, până la 1 octombrie anul curent. În decurs de 10 zile, însă, îi pot fi aduse amendamente.

Trebuie extinsă aria de expertiză

„Până nu de mult, medicina de călătorie se limita la profilaxia malariei şi vaccinarea contra febrei tifoide, febrei galbene şi a holerei, precum şi la câteva sfaturi privind diareea călătorului. În ultimii ani, cunoştinţele ştiinţifice în domeniu s-au dezvoltat considerabil şi mai multe specialităţi medicale au devenit implicate în prevenirea şi tratarea problemelor medicale care pot apare în călătoriile internaţionale. Bolile emergente şi reemergente cu care ne confruntăm în ultima perioadă sunt febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika, Chikungunya, iar extinderea arealului geografic al acestora impune o cunoaştere şi o implicare suplimentară a medicilor în prevenirea, diagnosticarea şi tratarea corectă a acestor afecţiuni", se arată în proiect de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Programul de studii complementare va cuprinde elemente educaţionale necesare însuşirii abilităţii de a acorda consultaţia înainte de plecarea în călătorie a turistului, în scopul prevenirii bolilor ce pot fi dobândite peste hotare.

Va acoperi o patologie mai mare

„Această nouă disciplină este diferită de medicina tropicală, deoarece accentul se pune pe profilaxia diverselor condiții patologice, și nu pe diagnostic și tratament", se mai arată în curiculă.

Progrmul de specializare se adresează cu precădere medicilor (din specialităţi precum boli infecţioase, medicina de familie, medicina internă, pediatrie etc.), dar și medicilor dentiști și farmaciștilor, iar structura şi conţinutul cursului sunt bazate pe datele publicate recent în tratate şi reviste de profil, iar centrele în care se va desfăşura sunt Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş" din București şi Universitatea Ovidius din Constanţa. Programul are o durată de patru săptămâni, pe parcursul a patru luni, totalizând un număr de 80 de ore.

Cum se vor desfășura cursurile

Prelegerile vor fi susţinute de lectori de specialitate din cele două centre universitare, cadre didactice cu experienţă, dar şi de medici care sunt deja implicaţi în activitatea specifică medicinei de călătorie - medici specializaţi în boli infecțioase, epidemiologie, ORL, igienă, microbiologie, parazitologie, dermatologie, medicina aeronautică şi spaţială, vaccinologie, medicină de familie și sănătate publică.

Activitatea practică a viitorilor cursanți va include prezentarea de cazuri clinice, într-un mod interactie, sub forma exerciţiilor, dar şi cazuri clinice ale pacienţilor internaţi în cele două spitalele de boli infecţioase, din București și Constanța, unde se vor desfășura aceste pregătiri.

Examenul pentru obţinerea atestatului de studii complementare în medicina de călătorie va consta într-o probă scrisă. Pentru a fi declarat admis candidatul trebuie să obţină cel puţin 70% din punctajul acordat, iar ulterior, deținătorul atestatului va trebuie să-și actualizeze periodic informațiile prin alte cursuri în domeniu la centrele incluse în program.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel