EXCLUSIV  Medicină de urgență. Raed Arafat: România, pași majori. Cum explică nemulțumirile pacienților

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

RAED ARAFAT, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), este invitatul DCNews LIVE. El a vorbit despre sistemul de urgență din țara noastră și probleme cu care se confruntă. 

România, pași majori în medicina de urgență

”Noi trebuie să comparăm unde am fost și unde am ajuns. Niciodată un sistem nu trebuie evaluat pe un anumit punct, decât în ideea unde vreau să ajung mai departe. Dacă vreau să văd dacă un sistem funcționează, trebuie să-l văd de unde a plecat. România, în anii 90, a avut un sistem rudimentar, la fel ca toate țările din jurul ei. Nu a fost o chestie specifică României, însă România a făcut niște pași majori comparativ cu țările din jurul ei. Dacă comparăm astăzi unde suntem noi și unde sunt mai multe din țările din jur, noi suntem cu câțiva pași mari în fața lor. Suntem printre primele țări care au implementat specialitatea de medicină de urgență. Ultima țară din UE care a implementat specialitatea de medicină de urgență acum vreo două luni este Danemarca. Medicina de urgență a devenit o specialitate de șase ani. Și mai sunt câteva țări care discută implementarea ei. Deci România a făcut un pas major în acest sens. Inițial pe trei ani, apoi pe cinci ani, începând cu 1999, în conformitate cu cerințele UE. Medicii noștri sunt chiar căutați afară. Avem poate sute de medici de urgență care au terminat studiile în România și-l găsim în Irlanda, Franța, Marea Britanie, Germania, Belgia. Noi am excelat prin faptul că am integrat sistemul între mai multe instituții: am introdus pompierii în sistem încă din anii 90 și și-au dovedit eficiența, unitățile de primiri urgențe le-am implicat în urgențele prespitalicești, cum este modelul în Franța, Germania și alte câteva țări care trimit medicul din UPU afară, serviciile de ambulanță dacă ne gândim unde erau acum 10 ani și unde sunt acum s-au modificat în bine ca pregătire și ca dotare” a subliniat Raed Arafat, la DCNews LIVE

De ce ajung pacienții de la UPU nemulțumiți

Fondatorul SMURD a adăugat că România nu a luat doar modelul din afară, ci și unele probleme: ”În anumite segmente am adus și problemele sistemelor din afară. Pe unele le-am evitat, pe altele nu am reușit să le evităm. O să dau câteva exemple: exemplul unităților de primiri-urgențe care sunt aglomerate, supraglomerate și timpii de așteptare sunt mari, mai ales pe urgențele care nu sunt grave. Exact cum SUA nu au găsit o rezolvare la această problemă, noi trebuie să înțelegem că și-n România ne confruntăm cu aceeași problemă. Pacientului i s-a restrâns accesul la foarte multe servicii, unde poate merge decât în anumite ore și nu în weekend, nu în timpul sărbătorilor. Dacă înainte pacientul putea să meargă la medicul de familie și medicul de familie nu avea restrângerea cifrei pe zi pe care trebuia să o vadă și s-a introdus acum câțiva ani că poate să vadă un anumit număr de pacienți, pacientul s-a îndreptat când are o problemă acută către sectorul de urgență, care este deschis 24 din 24, 7 din 7. Normal, acolo vine conceptul triajului, intră cei de Cod Roșu, de Cod Galben, restul rămân în așteptare, se rezolvă, sunt consultați, dacă e necesar sunt investigați, dar n-au prioritate și asta produce nemulțumire în rândul pacienților chiar dacă li se explică”.

Raed Arafat a precizat că în această problemă încearcă să aplice o metodă pe care au aplicat-o și alții, ”fast track”, adică ”soluția unei traiectorii rapide pentru cei care sunt cu probleme mai puțin grave, dar automat încurajează să vină și mai mulți dacă văd că merge mai repede”. 

[citeste si]

DCNews a demarat, în colaborare cu profesorul Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, se va numi Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel