Un grup de cercetători din Luxemburg vrea să lanseze un sistem de detectare a coronavirusului prin voce și tuse.
Un grup de cercetători din Luxemburg urmează să lanseze un sistem de detectare a coronavirusului prin voce și tuse, informează EFE. Noua invenție va permite o mai bună diagnosticare la distanță și va reduce riscurile de contaminare prin contactul fizic între medici și pacienți.
”Proiectul propune o ”abordare inovatoare”, bazată pe inteligența artificială, pentru a detecta virusul pe baza modelelor de voce și tuse ale persoanelor afectate”, explică Muhannad Ismael, unul dintre autorii inițiativei.
"Condițiile respiratorii, cum ar fi tuse uscată, dureri în gât și dispnee cauzată de Covid-19 pot face ca vocile pacientului să fie diferite, creând semnături vocale identificabile, care pot fi recunoscute folosind sistemul nostru", spune el.
Universitatea din Cambridge și Universitatea din Carnegie Mellon au dezvoltat o aplicație și respectiv o platformă pentru a colecta date și a crea algoritmi de inteligență artificială care permit să detecteze automat dacă o persoană suferă de COVID-19 din modul în care tușește sau vorbește.
Totuși, sistemul la care lucrează cercetătorii nu intenționează să înlocuiască celelalte tipuri de teste, ci să fie complementar, oferind ”o evaluare preliminară auxiliară a stării de sănătate a grupurilor mari ale populației, fără a pune în pericol medicii”.
Același expert spune faptul că ”ar putea fi folosit ca instrument de asistență pentru luarea deciziilor clinice pentru selecția candidaților care vor avea prioritate în testele de laborator standard, atunci când numărul testelor este limitat și trebuie utilizat rar”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News