Pandemia COVID a adus schimbări importante în viața românilor și în societate. Cum a reacționat medicina privată în criza COVID, cum asigură siguranța pacienților și accesul la servicii, ce perspective are ne spune dr. Dorian Schwartz, fondatorul clinicii Romgermed.
Domnule doctor, ce a însemnat pandemia pentru clinicile private?
Pentru clinicile noastre, pandemia a însemnat un efort uriaș. În primul rând a trebuit să reorganizăm circuitele pacienților și a medicilor, pentru a reuși să păstrăm distanțarea socială. De asemenea, am instituit măsuri speciale de triaj și am modificat schemele de dezinfectare. Pentru a face față cererii sporite din partea pacienților a trebuit să suplimentăm considerabil numărul cadrelor medicale. Am reușit să colaborăm foarte bine cu direcțiile de sănătate publică. Aceastea ne-au ghidat și ne-au explicat anumite aspecte legate de măsurile speciale care se impun.
Ați avut cazuri de COVID-19 în rândul personalului, sau la pacienții tratați?
La începutul crizei pandemice am acționat preventiv și pentru a elimina orice risc pentru pacienți am dispus o testare masivă a personalului, iar când s-au constatat infectări am trimis persoanele în izolare. Deoarece aceste măsuri au fost luate din vreme, iar organizarea a fost bună, la noi nu au existat sincope în desfășurarea în bune condiții a activității medicale. De asemenea, pentru a evita contactele directe, acolo unde este posibil, am trecut o parte din activitate în sistem de telemedicină.
A crescut cererea pentru servicii medicale private?
La Romgermed am observat o creștere considerabilă a numărului de pacienți, de la debutul pandemiei. Vă pot spune că, față de aceeași perioadă a anului trecut, am înregistrat o creștere de 30%. Explicația este una simplă: accesul la serviciile private este foarte facil pentru pacienți, deoarece sistemele noastre informatice permit un flux bine organizat de pacienți și ne ajută la organizarea mai bună a programul medicilor și a personalului sanitar. La noi în policlinici oferim pacienților majoritatea serviciilor decontate de asigurători, atât publici, cât și privați, astfel încât costurile pentru ei sunt zero sau foarte mici. În concluzie, adresabilitatea la clinicile private este foarte crescută în această perioadă deoarece serviciile sunt mai bine organizate, în vreme ce unele spitale de stat și-au restrâns mult activitatea, pentru a se ocupa de cazurile COVID.
Care sunt cele mai solicitate specialități?
Recunosc că a crescut mult cererea, în special pentru serviciile noastre de imagistică de înaltă performanță RMN și CT, dar și pentru analizele de laborator. În plus, medicii se confruntă cu cazuri destul de grave, deoarece mulți pacienți s-au temut să iasă din casă și au amânat prezentarea la doctor, ceea ce a dus la agravarea multor probleme de sănătate. De asemenea am observat o creștere mare a solicitărilor către call centerul nostru, cu multe întrebări legate de conduita în timpul epidemiei . Noi am observat că populația nu este informată corespunzător despre aceste aspecte și că sunt răspândite multe informații eronate, care circulă mai ales pe rețelele de socializare. De aceea, ne-am sporit capacitatea de comunicare online și am făcut eforturi pentru a informa publicul corect și complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu